Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Защо във Великобритания напълняваме неусетно, сякаш ей така - от въздуха?

Защо във Великобритания напълняваме неусетно, сякаш ей така - от въздуха?

Защо във Великобритания напълняваме неусетно, сякаш ей така - от въздуха? - изображение

Има някои очевидни страни на напълняването - застояването пред компютъра, липсата на движение, микровълновите храни, боренето на стреса със шоколад или KFC и т.н.

Но знаете ли, че в храните тук има повече замаскирана захар, отколкото навсякъде другаде в Европа?

 Британците днес са най-затлъстялата европейска нация - средно по 6 на всеки 10 от тях са с наднормено тегло. А мъжете и жените на Острова тежат с по 18 килограма повече, в сравнение с техните сънародници от 60-те години.

Проучване на болницата в Плимут, продължило близо 12 години, обаче показва, че няма особена разлика в ежедневната физическа активност на днешните британци, в сравнение с поколението от 50-те години.

 И все пак, нещо се е променило. Това е храната, която днес се консумира. И по-конкретно - скритото количество захар в нея, за което понякога изобщо не подозираме.

 Как се е стигнало до днешните пропорции на захарта в храните по британските супермаркети?

 През 70-те зачестяват случаите на сърдечносъдови заболявания и те предизвикват оживен публичен дебат в научните среди във Великобритания и САЩ. Един от водещите американски диетолози тогава - Ансел Кийс, обвинява за това увеличената консумация на мазнини, докато британският изследовател, Джон Юдкин посочва като основен виновник захарта.

В последвалия спор от двете страни на Атлантика, аргументите на професор Юдкин биват пренебрегнати, не на последно място, заради тясното сътрудничество на редица учени с интересите на фермерското лоби в САЩ, което се стреми да пласира свръхпроизводството си на царевично брашно като съставка на голяма част от хранителните продукти.

 Британската и американската хранителни индустрии се заемат със създаването на ново поколение храни, които веднага биват възприети с ентусиазъм от хората. Това са храните с ниско съдържание на мазнини (low fat).

 При тях обаче има един скрит проблем. Когато извадите мазнината от една рецепта, храната буквално придобива вкус на талаш. Липсващата мазнина трябва да се замени с нещо. И това нещо е захарта.

 Буквално за денонощие, рафтовете на тукашните магазини и супермаркети биват заети от цяла нова серия продукти - меки сирена за мазане, кисели млека, хлябове, бисквити, десерти и др. Мазнините в тях са заменени с по-високо съдържание на захар. А самата Великобритания се превръща в един от най-големите консуматори на подобни храни в целия свят. Тенденция, която продължава и до днес.

Въпреки това, британците, включително и тези които са преминали на ежедневна диета от low-fat храни, постоянно трупат килограми и то още от най-ранна възраст.

 Запитвали ли сте, защо сте постоянно гладни във Великобритания, след като всеки ден се връщате от супермаркета с големи торби?

 Повишеното съдържание на захар в храните дава един опасен страничен ефект върху мозъка.

 Професор Антъни Склафани, от университета в Ню Йорк, посочва интересна зависимост между захарта и постоянното чувство на глад. Когато той е хранил лабораторните си плъхове с обикновена гранулирана храна за мишки, те трупали мазнини в тялото си с обичайни темпове. Но когато заместил храната им с подобна, но закупена от супермаркета, те се надули буквално за броени дни. Просто не можели да спрат да ядат.

 Стомашно-чревната система за обработка на храните в организма е деликатна нервна мрежа. Тя ся явява нещо като "втория мозък", който след като привикне на по-високите нива на захар, продължава непрекъснато да изпраща съобщения за глад до главния мозък.

 Обработката на захарта носи в себе си изключително силен фактор на пристрастяването, точно както цигарите и алкохола, които също се асоциират от организма като "хедонистични дейности" (доставящи му удоволствие).

 Според британския професор Тони Голдстън, една от основните причини за трупането на свръхтегло е разстройването на нормалната дейност на хормона лептин, който се произвежда, за да "съобщи" на мозъка, че организмът е заситен. При пълните хора, този хормон бързо се изчерпва и основната причина за това е високата консумация на захар. Когато лептинът не работи, тялото просто е в неведение, че трябва да спре да яде.

 Добре, но храните с високо скрито съдържание на захар са по рафтовете и до днес - ще кажете...

 Защо няма ефективна общодържавна кампания и мерки против разпространението на тези храни, както срещу цигарите, например?

 Хранителната индустрия е по-различна и много по-силна от цигарената. Тя е свързана с лобитата на други сателитни индустрии, като фармацевтичната, химическата и дори диетичната, които правят много пари на гърба на затлъстяването на британската нация.

 Но наближава времето, когато правният чадър над главата на тази индустрия ще бъде сериозно разклатен. И това ще стане заради огромните темпове, с които нараства годишната сметка на NHS за лечението на затлъстяващата британска нация. Предишните британски правителства винаги предпочитаха да търсят по-сговорчиви варианти за съжителство с хранителната индустрия, заради това, че тя осигурява стотици хиляди работни места и големи приходи от данъци в хазната.

 Процесите тук ще стигнат до точката на пречупване, след като годишните разходи на NHS за борбата й със затлъстяването вече наближават ?5.5 млрд. и скоро ще натежат повече от приходите от шоколадовите снаксове, които в момента са близо ?8 млрд. на година. Тогава решението ще бъде просто и бързо.

 Източник: theguardian.com

Траяна Владимирова, БГ БЕН

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноСпортДиетиАлтернативна медицинаРецептиЛайфстайлЗдравни съветиХрани и ястияСнимкиНовиниАнкетиЕ-тата в хранитеБотаникаПроизводителиЛечения