Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Защо отичат краката

Защо отичат краката

Защо отичат краката - изображение
  Oтокът на краката, подобно на болката е универсален отговор на организма към различни дразнители и болестни състояния.

  Отокът може да е симптом на заболяване на вените. При запушване на дълбоките вени на краката (флеботромбоза) отокът е едностранен, напрегнат, съпроводен с посиняване на крайника. При разширени вени и увреждане на клапите на дълбоките вени отокът е по-мек и по-изразен в края на деня.

  Друго заболяване с оток на краката е лимфният застой (лимфедем), като при него се обхваща и стъпалото.

  При инфекция на кожата и меките тъкани (нагнояване, еризипел или червен вятър) също се появява оток, който е съчетан с болка, зачервяване и повишена температура.

  Оток може да се появи и при заболяване на ставите, дископатия. При запушване на артериите отокът на стъпалото се появява при принудително спускане на стъпалото надолу с цел да се използва и най-малкият приток на кръв към обезкръвеното стъпало.

  Отокът на крайниците може да е израз на сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания или алергия.

  Понякога причината за оток около глезените е твърде банална, например продължително обездвижване, статично натоварване на краката (изправено положение или седеж), високи външни температури обикновено през лятото.

Д-р Асен Драмов

За Framar.bg:

Още по темата:

2.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлтернативна медицинаСпортХранене при...ЛюбопитноМедицински изследванияНовиниФизиологияИсторияЛеченияСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияОрганизацииЛайфстайлБотаникаЗаболявания (МКБ)ДиетиПроизводители