Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Защо получавам сърцебиене нощем?

Защо получавам сърцебиене нощем?

Защо получавам сърцебиене нощем? - изображение
  Сърцебиенето е учестяване на ударите на сърцето и през нощта то се появява внезапно, прекъсвайки съня, което води до паника и неприятното чуство, че се случва нещо лошо. Сърцебиенето нощем не означава непременно заболяване.

  Най-честата причина за това са стресът, преумората, безпокойството и страхът. Ако съзнанието ви е заето с обременяващи мисли, с липса на решения по важни въпроси вечер, когато си легнете, или чести мисли за смъртта при самотни възрастни хора, това може да провокира нощно сърцебиене.

  Важен фактор за това усещане е начинът на живот. Прекомерната употреба на кафе, цигари и алкохол особено вечер е предпоставка за лош сън и сърцебиене. Препоръчва се да се избягва преяждането на вечеря и храненето да приключва 4 часа преди лягане, защото късната вечеря води до учестена работа на сърцето. Специално внимание трябва да се отдели на нощното сърцебиене при жените.

  То може да е честа проява по време на бременността и жената трябва да се следи от кардиолог. Такива оплаквания са характерни и преди, по време и след менопаузата. Освен сърцебиене жените чустват топли и студени вълни и имат изпотяване през нощта. Причината за тези оплаквания е промяната в нивото на хормоните и лабилността на нервната система.

  От пациентите, при които има болестна причина за нощното сърцебиене, най-голяма е групата на хипертониците. Те се будят нощем с чуство за задух и сърцебиене, провокирани от високите стойности на артериалното налягане. Тези болни трябва да измерват кръвното си налягане в тези случаи и да им бъде поставен апарат за 24-часово измерване на налягането, след което лекарят да им коригира лекарствта така, че да поддържат нормално кръвно налягане през нощта.

  Сърцебиенето нощем може да насочи лекуващите лекари към заболявания на щитовидната жлеза. За целта трябва да се проведе консултация с ендокринолог, който ще определи диагностичното и терапевтичното поведение.

  При някои болни лекарствата, които приемат вечер, могат да предизвикват сърцебиене. Понякога учестена сърдечна дейност през нощта може да има при отделни сърдечно болни, когато не е решен техният медицински проблем.

  Изводът, който се налага от така посочените причиниза нощното сърцебиене, е, че те са разнообразни и това налага да се определят след консултация и изследвания. Освен това те трябва да документират сърцебиенето с електрокардиограма и да определят има ли заболяване, или само начинът на живот и психо-емоционалното състояние са причина за този проблем.

Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница "Света Екатерина" в София 

За Framar.bg:

Още по темата:

3.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаАлтернативна медицинаХранене при...ИсторияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлДиетиПсихологияСпортЛеченияТестовеНаправления в медицинатаНормативни актовеСпециалистиОрганизацииМедицински изследванияЗаведенияСнимкиПроизводителиКлинични пътеки