Консумацията на зехтин намалява значително риска от инсулт
Проучване на френски учени предполага, че консумацията на зехтин може да помогне за предотвратяване на инсулт при възрастни хора. Изследването е публикувано в онлайн изданието на „Neurology” – медицинското списание на Американската академия по неврология.
„Това е първото проучване, което предполага, че редовната консумация на зехтин може да намали риска от инсулт при по-възрастни хора, независимо от другите полезни храни, включени в хранителния им режим. Констатациите загатват, че е необходимо разработването на нов набор от диетични препоръки за предотвратяване на мозъчен удар при хората над 65-годишна възраст.“, казва авторът на изследването Сесилия Самиери, доктор по медицина в Университета в Бордо, Франция, и Националния институт за здраве и медицински изследвания. „Инсултът е толкова често срещан при възрастните хора, а зехтинът би бил евтин и лесен начин за предотвратяването му.“, допълва тя.
Проучването
За целите на проучването изследователите разглеждат медицинските досиета на 7625 души на възраст 65 и повече години, живеещи в три френски града – Бордо, Дижон и Монпелие. Всички участници са без анамнеза за мозъчен удар.
Доброволците са категоризирани въз основа на приема на зехтин – „минимална употреба“, „умерена употреба“ (използване на зехтин при готвене или като дресинг) и „ежедневна употреба“ (използване на зехтин както за готвене, така и за дресинг). Участниците в проучването са използвали основно зехтин екстра върджин, тъй като той представлява 98% от използваното растително масло във Франция.
След края на петгодишното проследяване на здравословното състояние на участниците са регистрирани 148 случая на мозъчен удар.
След като са взети предвид диетата, физическата активност, индекса на телесна маса и други рискови фактори за инсулт на участниците, изследователите заключават, че хората, които редовно използват зехтин както за готвене, така и като дресинг, са с 41% по-малък риск от инсулт в сравнение с тези, които рядко или никога не включват маслиново масло в диетата си.
По време на проучването учените изследват също нивата на олеинова киселина в кръвта в подгрупа хора и установяват, че по-високите нива са свързани с редовна употреба на зехтин. Изследователите уточняват, че олеиновата киселина, основната мононенаситена мазнина, съдържаща се в зехтина, не е специфичен маркер за използваното количество маслиново масло и може да бъде повишена в резултат на консумацията на други храни като масло и патешка мазнина.
Необходими са допълнителни проучвания за потвърждаване на ефектите на зехтина
Според учените обаче е още рано да се издават препоръки за общественото здраве относно използването на зехтин за защита от инсулт. Констатациите от настоящото проучване трябва да бъдат потвърдени чрез рандомизирано клинично проучване, категорични са те.
Известно е, че зехтинът е свързан с потенциални защитни ефекти срещу много рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, като диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол и затлъстяване. Според Николаос Скармеас, доктор в Колумбийския университет и член на Американската академия по неврология, не е ясно кои конкретни елементи на маслиновото масло проявяват защитни ефекти и дали изобщо са налични такива. Той също така коментира, че само бъдещи клинични изпитвания могат да потвърдят благоприятния ефект от консумацията на зехтин, наблюдаван в настоящото проучване, и потенциално да доведат до издаването на нови препоръки за предотвратяване на мозъчен удар.
webmd.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРИ МОЗЪЧНИ ИНСУЛТИ - ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 60
ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30
СЕБА МЕД ИЗМИВАЩА ТЕЧНОСТ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО С МАСЛИНА 200 мл
САПУН БИОХЕРБА С ЛИМЕЦ 60 гр.
ХАРУХАРУ УОНДЪР ДЪЛБОКО ОВЛАЖНЯВАЩО ПОЧИСТВАЩО ОЛИО 150 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Ангхарад Денис: Знаех, че може да получа инсулт, но не очаквах да се случи на 31 години
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Удроу Уилсън и скритите факти за инсултите му
- Инсулт
- Първа помощ при инсулт
- Отстранете камъните от бъбреците за 6 дни с бира, лимон и зехтин
- Медицински център "Европейска здравна грижа", гр. Стара Загора
- Хранене при инсулт
- Зехтин – състав и полезни свойства
- Контрол на холестерола
Коментари към Консумацията на зехтин намалява значително риска от инсулт