Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Зимното слънце може да навреди на очите

Зимното слънце може да навреди на очите

Зимното слънце може да навреди на очите - изображение

Необходимо е хората да се пазят от въздействието на слънчевата светлина в зимните дни, за да не предизвикат различни заболявания. Зимното слънце не е по-малко опасно от лятното, поради неговото ултравиолетово излъчване, което може да навреди на очите, информират медици.

Грижата за здравето от слънчевите лъчи не трябва да се подценява. Тук играят роля не само слънчевите лъчи, но и отражението от снега и леда.

"Ултравиолетовото излъчване може да бъде по-интензивно, отколкото през лятото", отбелязват клиницисти.

Според специалистите слънчевите лъчи през зимата могат да навредят предимно на очите. Учените са констатирали, че слънчевото излъчване може да провокира появата на изгаряния на очите, дълбоки лезии на роговицата, конюнктивит. Лекарите препоръчват носенето на слънчеви очила през зимните месеци с поляризирана и UV защита. Те уточняват, че през това време на годината има опасност да бъдат подложени на "снежна слепота" - временна загуба на зрението поради излъчването от снега. Ако не се осигури защита на очите, в бъдеще това може да доведе до заболявания като макулна дегенерация, катаракта, фотокератит, предупреди експерти.

Редица изследвания също потвърждават съществуването на връзка между продължителното излагане на UV излъчване и развитието на рак.

Снимка: cvilleeyecare.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаБотаникаЛайфстайлСпортСнимкиНовиниРецептиАнкетиТестовеЛеченияДиети