Изберете рибата за Никулден според здравословното си състояние - тест
1. В последната половин година сте напълнели с:
А. Повече от 10% от телесното си тегло (средно 8 кг)...................3
Б. Между 5 и 10% от телесното си тегло (средно 5 кг)...................2
В. Под 5% от телесното тегло или не съм напълнял (а) изобщо....................................................1
2. От какъв произход са мазнините в храната ви: 1) животински, 2) растителни - слънчогледово олио, 3) растителни - маслини, зехтин, 4) друг.
А. 1, 2, 3 и 4..................................2
Б. Предимно 3............................1
В. 1, 2 или 4..................................3
3. Какви количества мазнини приемате дневно чрез храната: 1) под 50 г; 2) между 50 и 100 г; 3) над 100 г; 4) нямам представа, не мога да преценя ?
А. Отговор №1..........................1
Б. Отговор №2 или №4.............2
В. Отговор №3...........................3
4. Колко пъти седмично се храните с риба от консерва?
А. Нито веднъж, не ям риба от консерва........................................1
Б. Веднъж..................................2
В. Няколко пъти.......................3
5. Колко пъти се храните с риба изобщо в месеца?
А.Три-четири пъти..................1
Б. Нито веднъж.........................1
В. Повече от пет пъти..............3
6. Хапвате ли суши?
А. Често.....................................3
Б. Рядко......................................2
В. Никога...................................1
7. Какво количество пресни зеленчуци или плодове приемате на ден?
А. Никакво................................3
Б. Стотина грама......................2
В. Неколкостотин грама или повече............................................3
8. Имате ли кръвна връзка с роднини, които са били или са с исхемична болест на сърцето?
А. Да............................................3
Б. Не знам..................................2
В. Не............................................1
9. Някой от вашите родители или техните родители са боледували от захарен диабет?
А. Имам такива роднини, боледували от диабет от ранна възраст.................................................3
Б. Имам такива роднини, заболели от диабет на късна възраст..................................................2
В. Нямаме диабетици в рода...1
10. Кои фактори за поява на високо кръвно налягане важат при вас: 1) прекомерно солена храна (включително и готвене с консервирани продукти); 2) семейна обремененост с хипертония; 3) стрес; 4) обездвижване?
А. Поне три................................3
Б. Един-два................................2
В. Нито един..............................1
11. Колко често получавате хипертонични кризи?
А. 1-2 пъти месечно..................2
Б. Веднъж или няколко пъти седмично........................................3
В. По -рядко или нито веднъж..................................................1
12. Повлиява ли се кръвното ви налягане от лекарствата, които приемате за него?
А. Нямам нужда от такива лекарства...........................................2
Б. Понижава се..........................1
В. Не мога да преценя...............3
13. Ставате ли нервни без видима причина в последно време?
А. По-скоро да..........................3
Б. Не мога да преценя...............2
В. Не............................................1
14. Кога ви е трудно да се концентрирате?
А. Постоянно............................3
Б. Когато ми се спи...................2
В. Винаги съм нащрек..............1
15. Случва ли се да забравяте?
А. Понякога..............................2
Б. Напоследък все по-често....3
В. Не............................................1
Резултати:
До 15 т. Можете да хапвате всякакви видове риба и рибни продукти. Все пак имайте предвид, че консервираното рибно месо може да се окаже вредно поради високо съдържание на живак. Хроничното живачно отравяне се характеризира с отслабване, необяснима нервност, треперене, изсушаване на кожата, проблеми с гастроинтестиналния тракт. Някои сурови риби също са богати на живак - най-вече акулите и големите океански видове. Необработени, свежи риби могат да съдържат в себе си и някои паразити. Избягвайте консумацията на сурово рибно месо, особено от неконтролиран доставчик.
От 16 до 35 т. За Никулден можете да не се ограничавате, т.е. и речни, и морски, но по принцип трябва да внимавате с количеството на рибата. За предпочитане е да я приемате печена или задушена или под формата на супа. Пържената риба е вкусна, но вредна поради високото съдържание на наситени мастни киселини, които пряко увеличават триглицеридите, холестерола и съответно риска от атеросклероза и артрит. Уместно е поне два пъти седмично рибата да присъства в менюто ви.
Над 36 т. За вас е за предпочитане да приемете морски, по-сухи риби за Никулден, по възможност не пържени и не сурови. Все пак не прекалявайте с количеството. Не е лошо да си направите лабораторни изследвания.
Д-р Веселин Тенев завършва медицина в Медицинския университет в София през 1999 г. Специализира психиатрия в Окръжния диспансер за психични заболявания със стационар в София.
Работи като психиатър в клиниката по съдебна психиатрия и съдебна психология в Университетската болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". В момента провежда научна специализация по невропсихиатрия на инсулта в университета в Айова, САЩ.
Коментари към Изберете рибата за Никулден според здравословното си състояние - тест