Изкуствените консерванти, оцветители и аромати в храните водят до алергии
Алергията е позната на всеки. Това, което ние наричаме по обичайния начин "алергия" , всъщност са две различни групи заболявания: алергии и псевдоалергии.
Алергията и псевдоалергията се развиват по различен начин, но крайните етапи при тях съвпадат. Ето защо симптомите и в двата случая са идентични - кихане, сълзене на очите и хрема, подуване, сърбеж, обрив и др. У дома без специални тестове ние не можем да различим псевдоалергията от истинската.
Дори в един здрав човек алергична реакция може да се появи по всяко време. Алергенните натоварвания върху организма нарастват от ден на ден, а способността на организма да се справи с тях намалява. Причините са много: появата на нови промишлени алергени, замърсяване, модерен ритъм на живот и др.
Алергенно натоварване
Ако отчетем нашето ежедневно алергенно натоварване, то ще се окаже значително. Ние носим удобни и практични дрехи, изработени от синтетични материали, с химически багрила. Активно използваме детергенти и други домакински синтетични продукти. По всяко време на годината ние ядем пресни плодове и зеленчуци, отглеждани с пестициди. Дишаме въздух, замърсен от отработените газове и производствени отпадъци от химически производства. Много от продуктите на нашата трапеза съдържат изобилие от хранителни добавки - консерванти, оцветители, аромати. Единичен контакт с един алерген, може и да не предизвика нежелана реакция, но когато организмът по цял ден е в контакт с потенциално опасни вещества, това е сериозен риск.
Има значение и количеството алергени. В някои заболявания от алергичен тип се наблюдава пряка пропорционална зависимост: колко повече такива вещества са попаднали в организма, толкова по-силно е изразена реакцията. Можете да ядете по една лъжица ягодово кисело мляко без последствия, а след цяла опаковка да получите обрив. Малко количество консерванти в продукта организмът може и да не забележи, но ако за кратък период от време изядете повече храни, съдържащи консерванти, може да се сблъскате с неприятна алергична реакция.
Колкото по-просто, толкова по-безопасно
Алергичните заболявания са коварни именно с тяхната непредсказуемост. Да избегнете контакт с всички потенциални алергени е нереалистично, но е възможно да се контролира алергенното натоварване върху организма.
1. При закупуване на козметика и битова химия предварително проучете състава им. Рискът от алергична реакция увеличават пропилен гликол, формалдехид, параденилдиамини, дибутилфталат, метил акрилат, нитроцелулоза.
2. Избирайте храни с минимални консерванти, изкуствени оцветители, аромати и хранителни добавки.
3. Ако искате вместо обичайната храна нещо по-екзотично, запомнете това просто правило: в едно хранене - едно ново ястие. Освен това, порцията трябва да бъде малка.
Коментари към Изкуствените консерванти, оцветители и аромати в храните водят до алергии