Американски компании започват кампания по заместване на изкуствените оцветители с естествени
Големи американски компании, производители на храни, обявиха, че започват кампания по смяна на изкуствените оцветители и заместването им с естествени. Тези съставки предизвикват брожения от дълги години. Някои фирми се съобразяват с препоръките на учените да не ги използват или да свеждат до минимум тяхната употреба, други обявиха, че няма да го правят и ще продължават да ги слагат в храните си.
В Европа изкуствените оцветители са забранени още от 2008 г., тъй като изследване показа, че водят до проблеми в поведението на децата. В САЩ такава забрана все още не успява да се наложи. Затова е притеснително и любопитно при амбициите на американските компании да заемат дял на европейския хранителен пазар, как ще се вместят в изискванията.
Някои бои за храни се произвеждат от каменовъглен катран или нефт и за тях е доказано, че са канцерогенни. Оцветителят Yellow 6 предизвиква тумори на бъбреците и надбъбречните жлези, Green 3 може да доведе до рак на пикочния мехур. Заради Red 3 на щитовидната жлеза може да се появи тумор и това е наблюдавано при плъхове. Макар и да претендират, че не са толкова вредни, синтетичните багрила не са толкова безопасни. Особено в количествата, в които се употребяват. Затова имайте едно на ум, когато хапвате или пиете купени от магазина сладолед, замразена напитка, сиропи, сосове, сладкиши.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: trbimg.com
Коментари към Американски компании започват кампания по заместване на изкуствените оцветители с естествени