Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Изпитвали ли сте жамевю, обратното на дежавю?

Изпитвали ли сте жамевю, обратното на дежавю?

Изпитвали ли сте жамевю, обратното на дежавю? - изображение

Колко пъти сте имали дежавю? Сигурно почти всеки човек е изпитвал стотици пъти познатото чувство, че нещо, което му се случва в момента, вече го е преживял, виждал, чувал. А знаете ли, че има и обратното явление – жамевю? Намирайки се в позната обстановка, с хора, които познаваме, неочаквано ни връхлита усещането, че не знаем кои са те и средата ни е напълно непозната. Това представлява явлението, което може да бъде малко стряскащо.

Само 60% от хората по света са изпитвали поне веднъж жамевю. Появява се много рядко и има различни видове. Един от тях е когато не можем да разберем написани думи или изрази и в момента тяхното значение не достига до съзнанието ни. Или когато наблюдаваме пейзаж, предмет или някаква случка и изведнъж забравяме за тях и не ги забелязваме, без да сме отвърнали очи.

Медицината все още няма логично научно обяснение за двете явления. За разлика от дежавюто обаче, жамевюто не е съвсем безобиден признак, защото според специалистите то може да е симптом на психично разстройство. То прилича до известна степен на краткотрайна загуба на паметта.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: interesnoznat.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл