Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Използваната при рак на мозъка лъчева терапия може да го увреди

Използваната при рак на мозъка лъчева терапия може да го увреди

Използваната при рак на мозъка лъчева терапия може да го увреди - изображение

Ново проучване сочи, че лъчевата терапия, която се използва за лечение на рак на мозъка, не само унищожава туморите, но и нанася значителни щети на здравите участъци. До този извод са стигнали учените от университета в Сан Диего, Калифорния, които са публикували своето изследване в Brain Connectivity.

Излагането на мозъка на радиация може да измени връзките и структурите в органа, а това да доведе до нарушаване на функциите му. Тези поражения се наблюдават при много пациенти, които са преминали през лъчева терапия.

Получава се така, че този метод действително помага, но едно случайно облъчване на здрава мозъчна тъкан може да нанесе травми, които да имат дългосрочно действие.

В проучването са били включени 54 души с тумор на мозъка, при които е била използвана лъчева терапия. Специалистите са измерили дебелината на мозъчната им кора преди и след терапията с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Резултатите показали, че след нея кората изтъняла по-бързо, отколкото при болен от Алцхаймер. Също така се получило немалко разделение между частите на мозъка, които действат заедно при сформирането на паметта. Лъчевата терапия може да окаже пагубно въздействие и върху познавателните способности на хората.

Прилагането на този метод и облъчването с радиация на други части на тялото, поразени от рак, носи много странични ефекти. Значителна част от тях са много болезнени и направо инвалидизиращи.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: mirror.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛеченияЛюбопитноНовиниЛайфстайлАнкетиЗдравни съветиНормативни актовеКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиБотаникаСоциални грижиОрганизацииОбразованиеСпортАлтернативна медицинаПсихологияХранене при...ФизиологияПатологияСнимкиМедицински изследвания