Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Изследване доказа ефективността на акупунктурата за намаляване на теглото

Изследване доказа ефективността на акупунктурата за намаляване на теглото

Изследване доказа ефективността на акупунктурата за намаляване на теглото - изображение

Научен експеримент доказва, че акупунктурата е ефикасна като средство за контрол на теглото. Традиционният метод от китайската медицина е приложен на 72 души, които били между 18- и 68-годишна възраст.

Екип от специалисти от Китайското медицинско училище към Хонгконгския баптиски университет разделили доброволците в две групи, като при едните използвали акупунктура, а при другите плацебо. Участниците били с 25 или повече индекс на телесна маса и три месеца преди експеримента не са прилагали върху себе си други отслабващи техники и не са приемали лекарства с тази цел.

Всеки един от доброволците преминал през 16 процедури в продължение на 8 седмици. Специалистите стимулирали чрез иглите определени точки на корема и долните крайници. Също така ги подложили на акупресура на ухото, като им поставили китайската билка Semen Vaccariae на залепваща лента върху аурикуларните точки на глада, далака и стомаха. Според китайската медицина тези точки могат да възстановят и да координират потока енергия в червата.

След приключването на експеримента резултатите показали, че групата, която реално била подложена на лечение чрез акупунктура, има спад от средно 2,47 кг и намаляване с 1,56 кг на кв. м на индекса на телесна маса. Един от участниците дори загубил 7,2 кг, което се изразява в понижаване на индекса на телесна маса с 3,2 кг/кв. м. При групата, която получила плацебо, загубата на тегло е 0,54 кг, което е намаляване с 0,19 кг/кв. м на индекса.

Джонг Лидан, един от изследователите, коментира, че акупунктурата оказва стимулиращ ефект върху серотонина и бета ендорфина, които контролират апетита и повишават липолизата. Последната е обменен процес, който води до загуба на тегло.

Проучването доказва, че акупунктурата е безопасен и ефективен начин за намаляване на килограмите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: akupunktur-buch.ch

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаЛюбопитноНовиниЛеченияХранене при...ЛайфстайлСпортДиетиИзследванияРецептиФизиологияКлинични пътекиКалкулаториБотаника