Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Изследване показва защо някои хора реагират на плацебо ефекта

Изследване показва защо някои хора реагират на плацебо ефекта

Изследване показва защо някои хора реагират на плацебо ефекта - изображение

Ново проучване помага да разберем защо някои хора чувстват облекчение след приема на плацебо, а други не. Изследването намира съвпадение между някои неврологични особености и податливостта към плацебо ефекта.

Учени от Северозападна медицина поканили 63 души, страдащи от хронична болка в гърба, да вземат участие в експеримент. Той целял да открие защо някои пациенти се чувстват по-добре след приема на таблетки, имитиращи лекарство.

Феноменът на плацебо ефекта е обект на изследвания повече от век. До 19 в. концепцията станала популярна сред лекарите, които започнали да дават на пациентите безвредни вещества само за да им угодят и да им се хареса.

Днес силата на плацебо не се подценява. Ангажирането в някаква медицинска практика – от поглъщане на празни калории до провеждане на фалшиви операции – може да убеди някои хора, че тяхното страдание е намаляло. Странното е, че терапевтичното действие дори не зависи от измамата. На някои пациенти се съобщава, че лечението им няма медицинска стойност, но то все пак ги кара да се чувстват по-добре.

Въпреки че са направени многобройни опити за свързване на плацебо ефекта с неврологични функции, малко вземат предвид предишния опит на доброволеца в своите методи. Това е от съществено значение за страдащите от хронична болка, които имат уникален опит, който може да повлияе на начина, по който отговарят на плацебо. Проучванията, които отчитат това, рядко сравняват резултатите с контролна група, която не е подложена на лечение. Това означава, че няма базова линия, за да се докаже дали промените в интензивността на болката са свързани с плацебо или не.

По тази причина изследователите от сегашното проучване разделят доброволците с болки в гърба на две групи. Едната разполага с тайно плацебо или с тежки болкоуспокояващи лекарства. Втората група не получила нищо и служи като контролна.

Изследванията с магнитен резонанс показали, че има основни разлики в мозъците на страдащите от хронична болка, които реагират на плацебо. „Мозъкът им вече е настроен да отговори. Те имат подходяща психология и биология, която ги поставя в когнитивно състояние, че веднага щом някой им каже „това може да облекчи болката ти“, тя се подобрява“, обяснява главният автор на проучването Ваня Апкарян от Медицинския факултет на Северозападния университет „Файнбърг“.

По-конкретно тези мозъчни разлики включват увеличаване на обема на емоционалните центрове в дясното полукълбо, по-плътни сензомоторни зони и различия в начина, по който префронталната област и предния цинкулат комуникират. Съчетани, тези зони ни помагат да анализираме и предвидим нашата среда, както и да вземем информирани решения, които могат да имат емоционално въздействие.

Проучвания, които оценяват психологическите черти на доброволците, отчитат, че осъзнаването на техните физически и емоционални състояния са добри показатели, че тези хора са податливи на плацебо. Затова постигането на ефективни инструменти за разбирането кой би могъл да се възползва от предписването му, разбира се с неговото информирано съгласие, ще бъде значително предимство.

Учените са на мнение, че всичко, което етично облекчава страданието без рискови странични ефекти, заслужава да бъде проучено.

Изследването е публикувано в Nature.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: coolpicxe.pw

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияЛюбопитноЛечения