Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Изследователи от „Файнбърг“ откриха начин как да предвидят дали майката ще развие следродилна депресия

Изследователи от „Файнбърг" откриха начин как да предвидят дали майката ще развие следродилна депресия

Изследователи от „Файнбърг" откриха начин как да предвидят дали майката ще развие следродилна депресия - изображение

Според ново изследване учените вече могат да предвидят дали майка, която е родила за първи път, ще развие влошаване на депресивните симптоми през първата година след раждането. За целта учените идентифицирали 4 характеристики, които поставят жената в риск.

По мнението на специалистите отбелязването на тези фактори в началото на следродовия период ще позволи на майките да потърсят лечение по-рано и да подобрят шансовете си за пълно възстановяване.
Четирите показателя, към които се насочили изследователите, са броят на децата, които жената има; способността й да функционира пълноценно в ежедневието, на работното място и във взаимоотношенията; нивото й на образование, което може да определи достъпа й до ресурси; тежестта на депресията й от 4 до 8 седмици след раждането. Резултатите показват, че прогнозите от проучването са 72,8% точни.

"Когато майката дойде за контролния си преглед 6 месеца след раждането, ние имаме потенциала да предвидим тежестта на нейната депресия през следващите 12 месеца", казва първият автор Шийън Фишър, доцент по психиатрия и поведенчески науки в Медицинското училище към Северозападния университет "Файнбърг".

Майка със следродилна депресия може да попадне в една от трите траектории на състоянието, вариращи от постепенна ремисия (с течение на времето започва да се подобрява), през частично подобрение (до 1 година след раждането, върви в положителна посока, но още има симптоми), до хронично тежко състояние, където признаците започват да се подобряват в началото, но с времето се влошават.

Фишър се надява, че констатациите ще помогнат за подобряване на грижата за майките във всички три фази на депресията, което ще означава, че нивото на грижа може да бъде приспособено към всяка жена.

Майките в това състояние обикновено изпитват трудности със съня, чувство на безполезност или прекомерна вина, неспособност да се справят с негативни емоции, да се съсредоточат върху нещата или като цяло чувстват голям емоционален стрес. Следродилната депресия влияе не само на жената, но може да повлияе на емоционалното развитие на детето и на способността му да регулира собствените си емоции.
Колкото по-дълго не се лекува състоянието, толкова на жената ще й е по-трудно да се върне към нормалния си живот. Лечението при майките, които са с най-тежките симптоми, може да включва психотерапия и/или лекарства. Лекарите могат да се обърнат към бащата или други членове на семейството за помощ.

За да определят риска при майките въз основа на четирите характеристики, изследователите използвали изчислителен алгоритъм, който да "предскаже" траекторията на депресията.

Изследването е публикувано в сп. Depression & Anxiety.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: cityforkids.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлИзследванияЗдравни съветиИсторияНовиниСнимкиСоциални грижиПсихологияХранене при...ОрганизацииСпортПроизводителиЛеченияЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиБотаникаВидеоТестовеЗдравни проблемиАнкети