Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт История и здравословни ползи от играта скуош

История и здравословни ползи от играта скуош

История и здравословни ползи от играта скуош - изображение

Какво представлява скуошът?
Скуошът е вид спортна игра, която се играе с ракета и мека топка в затворен корт с четири стени. В България навлиза преди около 20 години. Участниците са двама. Целта е топката да се прати към предната стена – директно (или чрез рикошет в останалите стени – странични и задна). След отскачането и? от предната повърхност играчите имат право да ударят топката, преди тя да е тупнала, или най-много след едно докосване на пода.
Играта започва с изпълнение на начален удар (сервис). Той трябва да попадне над червената линия на предната стена и попадне в противоположната половинка на противника. След това започва разиграването и продължава, докато някой сбърка.   
 
Историята на скуоша
Скуошът датира от началото на ХІІ в. във Франция. Децата там удряли стените с топки просто за забавление. Религиозните институции във Франция създали подобна игра. Монасите използвали ръкавици, за да мятат топки по рибни мрежи. Те развили ранната версия на ракетите, използвани в тениса и скуоша. Следващата важна стъпка била взета в Англия, където игра с ракети била развита в затворите. Играело се с ракета и топка и целта билa да пратиш топката по стената.Скуошът (както го познаваме днес) води началото си от училище Хароу в Англия.

Първите кортове били построени в помещения, които не били много обезопасени, тъй като били близо до тръби, комини и первази. След време, училището построило  четири външни корта. Материалът, от който било направено топчето, бил естествена гума. Учениците моделирали ракетите си така, че да бъдат удобни за игра в такива тесни условия.През 19 век играта придобила популярност и в други училища и клубове. Частни инвеститори започнали да строят скуош кортове, но все още не били определени стандартни правила на играта.Първото игрище за скуош в Северна Америка било построено в училище "Св. Павел" в Ню Хемпшир през 1884 г. През 1904 във Филаделфия била основана първата национална асоциация по скуош в света - United States Squash Racquets Association, (USSRA), в момента известна като US-Squash. През април 1907 Асоциацията по тенис спортове назначила комитет, за да стандартизира скуоша.

Здравословните ползи от скуоша
Скуошът действа разтоварващо и помага срещу стреса и преумората. В същото време, той е един от най-изтощителните спортове. Списание  Forbes оценява скуоша като №1 в класацията за "най-здравословни спортове", заради кардио натоварването и калориите, които се изразходват за един час. Доказано е, че в една добре организирана, изтощителна тренировка могат да се свалят до 2 кг. Тя продължава между 45 минути и 1 час. Натоварват се мускулите на цялото тяло. Топката може да се отиграе по милиони начини, стига да имаш необходимото въображение. Това води до продължителни разигравания и се изразходва много енергия.

Мускули, участващи в скуоша

Колко често да играем скуош?

За любителско ниво 2-3 партии седмично са идеални за поддържане на форма.

 

SQUASH LEAGUE 4 YOU - най-голямата любителска лига, организирана в България. Очаквайте!

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт