Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Как да бъдем успешни родители?

Как да бъдем успешни родители?

Как да бъдем успешни родители? - изображение
Да бъдеш родител е предизвикателство, отговорност и доста трудна работа в определени моменти. Със сигурност сте изпадали в ситуации, в които не знаете как да постъпите или се съмнявате в това дали реакцията ви е била правилна. Може би се страхувате, че глезите детето си; питате се не прекалявате ли със забележките; колебаете се как да разрешите конфликтите в семейството си; при най - малкия проблем крещите на малчугана си, а толкова искате да бъдете добри родители!

Не трябва да забравяме, че децата не се раждат научени на добро поведение, а това че сме майка или баща, не означава, че винаги сме прави, в това са категорични психолозите. Те поставят умението да общуваме и да изслушваме, това, което ни се казва, сред най - важните неща за преодоляване на конфликти.

Американска програма учи как да бъдем успешни родители. Тя се нарича ТУР / Трениране на успешни родители / и е основана от д-р Томас Гордън през 1962 г. в Калифорния. Преподава се в САЩ и в над 43 страни от над 40 000 упълномощени инструктори като „моделът на Гордън". В България програмата е от миналата година. Обучени са 26 инструктори, като 6 от тях са в Бургас. Това са психолози, учители, социални работници и др.

Моделът ТУР показва как всички конфликти у дома могат да бъдат решени без родителят или детето да пожертват нуждите си. Той се използва и при решаването на проблеми в общуването между учители и ученици, между работодатели и работници. Прилага се успешно в цял свят за подобряване на всички видове човешки взаимоотношения.

Успешен родител е този, който се готви за тази роля - родител! Наблюдава себе си, наблюдава детето си и прави всичко възможно, когато има конфликт да го разреши по най - добрия начин. Няма точна рецепта, но ако атмосферата в къщи е добра, ако взаимоотношенията са доверителни и уважителни, на моменти дори приятелски - това означава, че сме успешни, но винаги можем да бъдем и по успешни", това каза в Милена Димитрова, психолог и инструктор по ТУР.

Според нея много е важно е да умеем да говорим с децата си така, че те да ни слушат и да променят неприемливото поведение, но е и важно да изслушваме и тях, за да се чувстват разбрани. Нужно е да разрешаваме конфликтите и проблемите в семейството, без да се държим като „агресор" с  „жертва".

Трябва да се научим да уважаваме и разбираме чувствата и потребностите на хората около себе си. Не е необходимо да се борим да ги променяме, а трябва да се опитаме ние да станем по - добри, по - съвършени и по - ефективни, това е ключа за правилното общуване!", категорична е Димитрова.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияОрганизацииСоциални грижиСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеТестовеВидеоРецептиИсторияСпециалистиАлт. медицинаСпортХранене при...ЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника