Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Капки за очи с куркумин лекуват глаукома в ранен стадий

Капки за очи с куркумин лекуват глаукома в ранен стадий

Капки за очи с куркумин лекуват глаукома в ранен стадий - изображение

Съставка в куркумата може да се използва в капки за очи за лечение на ранни стадии на глаукома. В доклад на изследователи от Лондонския университетски колеж и от Имперския лондонски колеж учените съобщават за нов метод за доставяне на куркумин директно в задната част на окото. Веществото се извлича от жълтата подправка куркума и съчетано с капки за очи по този начин преодолява предизвикателството на ниската си разтворимост.

Специалистите установили, че капките могат да намалят загубата на ретинални клетки при плъхове, като това е един от ранните признаци на заболяването. Също така учените изпробвали как капките за очи могат да се използват като диагностичен инструмент при редица условия.

"Куркуминът е удивително съединение, което дава заявка за откриване и лечение на невродегенерацията, свързана с многобройните болести на очите и мозъка. Това включва заболявания от глаукома до болестта на Алцхаймер. Лесното прилагане на веществото в капки за очи може да помогне на милиони хора", казва водещият автор на проучването проф. Франческа Кордийо.

При глаукомата настъпва постепенна загуба на ганглийни клетки на ретината, вид неврон, разположен близо до повърхността на ретината. Прекъсването на загубата им още в началото все още не е постигнато от учените, така че то е основен фокус в изследванията, касаещи заболяването.

Има доказателства, че куркуминът защитава ретиналните ганглийни клетки, когато се прилага перорално. За настоящото изследване специалистите насочили своето внимание как да намерят по-надежден метод за доставка на веществото. Пероралното приложение е трудно, защото куркуминът има слаба разтворимост. Не се абсорбира в кръвообращението и изисква прием от много големи количества - до 24 таблетки на ден, а това може да причини гастроинтестинални странични ефекти.

Екипът от учени разработил нов наноносител, при който куркуминът се съдържа в повърхностно активно вещество, комбинирано със стабилизатор. Двете съставки са познати като безопасни за употреба от хората и вече се прилагат в съществуващи очни продукти. Наноносителят може да се използва в капки за очи, за да се доставят много по-големи количества куркумин в сравнение с други продукти. Увеличава се разтворимостта на лекарството с близо 400 000 и се локализира веществото в очите, а не в тялото.

След двукратно използване на капки за очи при плъхове в продължение на 3 седмици загубата на ретинални ганглийни клетки е значително намалена в сравнение със съответстващите контроли и лечението е добре поносимо, без признаци на очно дразнене или възпаление.

След като открили ефективен начин за доставка на куркумин, изследователите се надяват, че той може да се използва и за диагностициране на болестта на Алцхаймер. Известно е, че веществото в куркумата се свързва с бета амилоид протеинови депозити, намесени в заболяването, и може да бъде открито в ретината чрез флуоресценция, посочвайки злокачествените протеини.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: turmericcurcuminshop.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЕ-тата в хранитеДиетиЛеченияХранене при...ВидеоЗдравни проблемиОрганизацииИзследванияИсторияСпециалистиКлинични пътекиБотаникаЗаведения