Зеленчуци в зелено срещу глаукома
Яжте зелени и зеленолистни зеленчуци, за да се предпазите от глаукома, съветват експерти в ново изследване.
То е публикувано тази седмица в " JAMA Ophthalmology" и е категорично, че тези зеленчуци могат да намалят риска от това инвалидизиращо заболяване. Глаукомата е водеща причина за слепота, дори и ако човек има назначено лечение. Последното проучване сочи, че увеличаването на дозата зелени зеленчуци в менюто значително намалява риска от първична откритоъгълна глаукома. Това е най-честата форма на глаукома и се характеризира с повишаване на очното налягане и постепенна загуба на зрението.
Главният изследовател Джей Канг от "Brigham & Women's Hospital" и Харвардското медицинско училище в Бостън, Масачузетс, анализират данните на 63 893 жени и 41 094 мъже. Всички участници са на възраст над 40 години и не са имали глаукома. В течение на изследването са регистрирани 1 483 случая на заболяването.
Данните сочат, че зеленолистните зеленчуци (най-вече кейл) намаляват значително риска от глаукома заради полезните нитрати.
Освен кейл, включете в менюто си зеле, маруля, целина, цвекло, спанак, зелен боб.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПСЕВДОЕКСФОЛИАТИВЕН СИНДРОМ И ГЛАУКОМА
ГЛАУКОМА - КЛИНИЧЕН СПРАВОЧНИК - ЙОЗЕФ ФЛАМЕР
ВИЗОЛОР таблетки * 60
ОМК 1 капки за очи 10 мл.
ТЕРСО ХИАЛ oчен разтвор с осмотично действие 10 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Интраоперативно лечение на глаукома с лазер ELIOS - за първи път в България и Източна Европа
- Глаукома
- д-р Кремена Петкова Минкова
- д-р Ирина Вълчева Василева
- д-р Динка Симеонова Симеонова
- д-р Мариана Димитрова Костуркова
- д-р Николай Стефанов Иванов
- д-р Грета Йорданова Петкова-Иванова
- Д-р Нели Петрова Начева-Пешева
- д-р Светлина Богданова Димитрова
Коментари към Зеленчуци в зелено срещу глаукома