Пиенето на горещ чай може да намали риска от глаукома

Хората, които пият всеки ден горещ чай, са по-малко застрашени от развиването на симптоми на глаукома, твърдят американски изследователи. Според учените ежедневното приемане на горещ кофеинов чай намалява със 74% риска от коварното заболяване в сравнение с тези, които употребяват кафе, студен чай или безалкохолни напитки.
„Най-добрият начин за предотвратяване на глаукомата е профилактичният преглед. Но ние се интересуваме и от навиците на живот и какво можем да направим по-различно, за да предотвратим подобни болести“, коментира водещият автор на изследването Ан Колман от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.
В предишни проучвания кафето и кофеинът се свързат с повишен риск от глаукома, но последните научни разработки опровергават тази теория. За да оценят връзката между специфичните кофеинови напитки и офталмологичното заболяване, американските учени анализирали данни от над 10 000 души. Доброволци участвали в национално проучване на здравето и храненето, провело се в периода 2005-2006 г. Те отговорили на въпроси, засягащи диетата и начинът им на живот. Специалистите ги подложили и на медицински изследвания, кръвни тестове и очни прегледи.
Представителна извадка от 1700 участници над 40-годишна възраст не са имали други очни заболявания и са получили пълни офталмологични изследвания. Екипът на Ан Колман установил, че 5% от тях, или 82 души, имали глаукома.
Почти половината от доброволците признали, че пият често кафе, а по-малко от 10 на сто от тях отбелязали, че консумират горещ чай всекидневно. Изследователите не открили асоциации между приема на безкофеинов, студен чай, безалкохолни напитки и кафе и вероятността от наличие на глаукома.
През последните години се наблюдава голямо нарастване на научните проучвания по отношение на взаимодействието между начина на живот и заболяванията. Всяка една промяна в ежедневието влияе на човешкото здраве. Така учените например достигнали до изводите, че витамини С и Е и цинкът помагат на зрението, също и антиоксидантите в чая.
„Пациентите могат и трябва да участват и да играят активна роля в контролирането на своите заболявания“, смята Идън Хехт от университета в Тел Авив. Налага се мнението, че като цяло медицинските и немедицинските подходи са от ключово значение за лечението на всяка една болест.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: boots.com
Още по темата:
ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА
СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ
КатегорияХранене при...Новини- Глаукомният кабинет на УМБАЛ "Александровска" стартира кампания за безплатни прегледи
- Близо 4% от българите страдат от глаукома
- Ободряващ пролетен чай от коприва, репей, розови листа и невен
- Чай с ароматни подправки и растително мляко
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА