Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Пиенето на горещ чай може да намали риска от глаукома

Пиенето на горещ чай може да намали риска от глаукома

Пиенето на горещ чай може да намали риска от глаукома - изображение

Хората, които пият всеки ден горещ чай, са по-малко застрашени от развиването на симптоми на глаукома, твърдят американски изследователи. Според учените ежедневното приемане на горещ кофеинов чай намалява със 74% риска от коварното заболяване в сравнение с тези, които употребяват кафе, студен чай или безалкохолни напитки.

Най-добрият начин за предотвратяване на глаукомата е профилактичният преглед. Но ние се интересуваме и от навиците на живот и какво можем да направим по-различно, за да предотвратим подобни болести“, коментира водещият автор на изследването Ан Колман от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

В предишни проучвания кафето и кофеинът се свързат с повишен риск от глаукома, но последните научни разработки опровергават тази теория. За да оценят връзката между специфичните кофеинови напитки и офталмологичното заболяване, американските учени анализирали данни от над 10 000 души. Доброволци участвали в национално проучване на здравето и храненето, провело се в периода 2005-2006 г. Те отговорили на въпроси, засягащи диетата и начинът им на живот. Специалистите ги подложили и на медицински изследвания, кръвни тестове и очни прегледи.

Представителна извадка от 1700 участници над 40-годишна възраст не са имали други очни заболявания и са получили пълни офталмологични изследвания. Екипът на Ан Колман установил, че 5% от тях, или 82 души, имали глаукома.

Почти половината от доброволците признали, че пият често кафе, а по-малко от 10 на сто от тях отбелязали, че консумират горещ чай всекидневно. Изследователите не открили асоциации между приема на безкофеинов, студен чай, безалкохолни напитки и кафе и вероятността от наличие на глаукома.

През последните години се наблюдава голямо нарастване на научните проучвания по отношение на взаимодействието между начина на живот и заболяванията. Всяка една промяна в ежедневието влияе на човешкото здраве. Така учените например достигнали до изводите, че витамини С и Е и цинкът помагат на зрението, също и антиоксидантите в чая.

Пациентите могат и трябва да участват и да играят активна роля в контролирането на своите заболявания“, смята Идън Хехт от университета в Тел Авив. Налага се мнението, че като цяло медицинските и немедицинските подходи са от ключово значение за лечението на всяка една болест.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: boots.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ВидеоЗдравни съветиЗдравни проблемиЛюбопитноОрганизацииИсторияИзследванияАлт. медицинаСпециалистиЛеченияКлинични пътекиБотаникаРецептиЛайфстайлСнимкиЗаведенияХрани и ястияДиети