Прекомерният прием на желязо води до глаукома
Високото ниво на желязо, което си набавяме чрез хранителните добавки и витамини, може да доведе до развитие на глаукома.
"Същата опасност крие и прекалената употреба на калций", предупреждават учени от Университета в Калифорния.
В същото време учените забелязали, че когато желязото и калция се консумират не чрез добавките, а с храната, рискът от глаукома намалява. Това ги навежда на мисълта, че организмът има различни механизми на абсорбация.
В изследването са участвали 6316 участници на възраст над 40 години, които били тествани в рамките на три години. При оценката на данните изследователите са взели предвид възрастта, пола и расата на участниците, както и някои съпътстващи заболявания. По време на проучването се установило, че 422 от участниците били с диагноза глаукома. Заболяването се е развило, заради включено в диетата им високо съдържание на желязо и калций. Методите на анализ, които използват учените, показват, че рискът от глаукома идва главно при употребата на хранителни добавки.
Авторите на изследването предполагат, че приемът на калций и желязо в големи дози, е потенциален фактор стрес за организма и на фона на вече съществуващия дисбаланс на макро- и микроелементи може да доведе до повреда на трабекуларната мрежа, като по този начин допринася за развитието на глаукома.
Учените обаче подчертават, че въз основа само на тези резултати, е невъзможно да се правят окончателни заключения или препоръки на балансиран режим на хранене, и настояват за възможността да се извърши в тази насока по-голямо и задълбочено проучване.
Коментари към Прекомерният прием на желязо води до глаукома