Начало Здравна медиа Любопитно Екология Каспийско море бавно изчезва

Каспийско море бавно изчезва

Каспийско море бавно изчезва - изображение

Американски учени твърдят, че Каспийско море се изпарява с бързи темпове и през последните 20 г. това вече е ежегоден процес. Причината е промените в климата и покачващите се температури.

Специалистите от университета в Остин са изчислили, че нивото на най-големия безоточен басейн в света спада с близо 7 см на година от 1996-а насам. Ако процесът не бъде спрян, Каспийско море ще падне под най-ниската си точка в историята си, която е била достигната през 70-те години на 20 в.

Потвърдено е също, че температурата над морето се е вдигнала с близо 1 градус от 1979 г. насам. Експертите са открили, благодарение на данни от спътника GRACE и наземни измервания, че изпарението е по-голямо, отколкото постъпващите води от валежи или вливащи се реки, например.

Прогнозите на учените са, че до 75 години най-плитката част на Каспийско море, която е северната, ще се обезводни, ако продължава да се изпарява с тези темпове, пише Дарик, цитирайки Сайънс алърт.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: mtdata.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлНовиниИсторияСоциални грижиЗдравни съветиСпорт и туризъмАлт. медицинаСпортРецептиБотаникаОрганизации