Качествената мазнина не е предпоставка за заболявания
Консумирането на храна с качествена мазнина не е предпоставка за развитието на различни заболявания, съобщават диетолози от Университета в Берген, Норвегия.
Авторите са опровергали теорията, че мазнината като олио, мас, сметана е опасна за здравето и застрашава от наднормено тегло и заболявания на сърцето.
В ново изследване са участвали 38 мъже на средна възраст с абдоминално затлъстяване, при което мазнината се натрупва в областта на талията и корема. Участниците са били разделени на групи с различен режим на хранене за 12 седмици. Едната група се е придържала към храни с ниско съдържание на мазнини, но с доста въглехидрати, другата група е консумирала храна с ниско ниво на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, половината от които се отнасят към наситените. Тези наситени мазнини доброволците са получавали от масло, сметана и растително студено пресовано масло.
Резултатите са показали, че хората, които са консумирали много мазнини, са намалили количеството на мастната тъкан във вътрешните органи, както и са подобрили нормалното функциониране на сърцето и метаболитните показатели като кръвно налягане, триглицериди, инсулин и нивата на кръвната захар.
Специалистите смятат, че вредата и опасността от консумирането на мазна храна за здравето на човек е силно преувеличена. Според тях умереното количество и качествената мазнина не повишава риска от развитието на заболявания на сърцето и съдовете. Важно е консумирането да е с мярка и да се подбира мазнина с доказано качество и съдържание.
"Нашите изводи говорят за това, че повечето здрави хора са склонни да толерират наситените мазнини, но с високо качество, като общия прием на калории не е твърде висок. Такъв режим на хранене може да бъде от полза за здравето", коментира водещият автор кардиолог професор Отар Нюгард.
Изследването е публикувано е The American Journal of Clinical Nutrition.
Снимка: nondairyqueenofsweets
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СПИРУЛИНА таблетки * 500 DXN
Безплатна доставка за България!БОИРЕР ВЕЗНА BF 1000
Безплатна доставка за България!БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА СТЪКЛЕНА ВЕЗНА - АНАЛИЗАТОР BG 13
ЕЛЕКТРОНЕН BLUETOOTH КАНТАР ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ТЕЛЕСНИТЕ МАЗНИНИ JOCCA 1440
БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА СТЪКЛЕНА ВЕЗНА GS 300 ЧЕРНА
ТРИ-БИО ПРОБИОТИЧЕН БИО ПРЕПАРАТ ЗА КУХНЯ 420 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Полезни свойства на хром
- Астаксантин: мощен природен антиоксидант
- Полезни свойства на цинк
- Как да почистим мазнината от стъкленото шише?
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Методи за определяне на процента мазнини в тялото
- Премахнете петно от мазнина върху дреха с помощта на 3 лесни трика
- Как да "храним" слезката (далака)
Коментари към Качествената мазнина не е предпоставка за заболявания