Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Копривата подпомага здравето на простата

Копривата подпомага здравето на простата

Копривата подпомага здравето на простата - изображение

Коприва е едно от най-полезните растения, предлагани от природата. Тя е изключително важна за мъжете поради въздействието, което има върху простата.

Този натурален дар се характеризира с противовъзпалителни и диуретични свойства. Комбинация от полезните и свойства я поставя на едно от първите места при проблеми с простата, простатит, уголемена простата и уринарния тракт.

Редовната употреба на коприва регулира и подпомага процеса на изпразване на пикочния мехур. Това е един от най-честите симптоми при заболявания на простата. Специалисти уточняват, че билката има изключително благоприятно въздействие върху аденом – туморно образования на простатната жлеза. Лечението може да бъде оперативно, но според учени, ако човек започне редовно да консумира растението, би могло да бъде избегнато развитието на тумора.

В изследване с участието на 554 мъже с доброкачествена простатна хиперплазия, които са приемали коприва, е установено облекчение на симптомите, засягащи долната част на уринарния тракт. Над 80% от доброволците са отчели намалена честота на уриниране, понижаване броя на спешните позиви и намаляване болката по време на уриниране. Не са били отбелязани странични ефекти. Процентът на облекчени симптоми в контролната група мъже на плацебо таблетки са били едва 15%.

В друго изследване на специалисти от Индия върху гризачи с доброкачествена простатна хиперплазия, причинена от тестостерон, е оценявано въздействието на копривата. След 26 дни специалистите са съобщили, че на базата на тежестта на простатата, уринарните фактори, изследването на простатните жлези и нивата на простатния антиген при мишките, копривата може да се използва като ефикасно средство в борбата за лечение на доброкачествената простатна хиперплазия.

Копривата се използва и при задържане на вода и течности в организма, лошо кръвообращение, анемия, високо кръвно, акне, екземи, косопад, разширени вени и други.

Преди употреба човек е добре да направи консултация със специалист, за да се уточни случаят, начинът и методът на лечение с коприва.

Снимка: slideshare.net, Tina's Healthy Living

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиХранене при...Алтернативна медицинаЗдравни съветиЛюбопитноИсторияНовиниИнтервютаСнимкиСпортДиетиСпециалистиМедицински изследванияБотаникаКлинични пътекиЛечения