Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Кръвните групи са свързани с определени заболявания

Кръвните групи са свързани с определени заболявания

Кръвните групи са свързани с определени заболявания - изображение

Американски учени от Националния здравен институт и Департамента по здравеопазване установиха връзка между кръвните групи и определени заболявания, появяващи се в организма без конкретна причина.

Проучвани са данните на над 30 хиляди доброволци в продължение на три години.

Според анализите най-опасната кръвна група е (АВ). 495 от представителите на тази кръвна група са имали проблеми с паметта и мисленето. Това от своя страна представлява начален стадий на развитие на деменция. Според специалистите тази кръвна група повишава риска от развитието на разтройства на интелекта и когнитивни нарушения с 82%.

Обяснението за това според учените е съдържанието на повишено ниво на белтък, който спомага за по-бързото съсирване на кръвта. Това е предпоставка за лоша проводимост на съдовете и появата на тромби.

Сред всички кръвни групи за най-безопасна е обявена нулевата. Носителите на тази кръвна група са защитени от умствена деградация и сърдечносъдови заболявания.

Според други изследвания носителите на кръвна група А са предразположени да боледуват по-често от карцином на стомаха, хранопровода, панкреаса, белия дроб.

Кръвна група В се свързва с развитието на рак на костите, устната кухина.

Хората с АВ са склонни да боледуват от рак на гърдата, гинекологични тумори.

Учените обясняват, че до тези диагнози може да се стигне след редица фактори, които се натрупват с времето и въпреки това, теорията не е окончателна.

Специалистите препоръчват здравословния начин на живот, движението и качествената храна, за да може максимално човек да се предпази от различни заболявания.

Всички хора имат кръвни групи от системата AB0. Съществуват 4 основни типа кръвна група - A, B, AB и 0. Те се определят от специфичните комбинации между четири компонента - два вида антигени и два вида антитела.

Снимка: Healthline


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлФизиологияИсторияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниПсихологияДиетиНормативни актовеЛеченияОрганизацииСоциални грижиИнтервютаКлинични пътекиХранене при...СпециалистиБотаникаМедицински изследванияАнкетиНаправления в медицинатаЗаведения