Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Кухненските хавлиени кърпи са опасни за здравето

Кухненските хавлиени кърпи са опасни за здравето

Кухненските хавлиени кърпи са опасни за здравето - изображение

Кухненските кърпи са опасни за здравето и могат да станат причина за хранително отравяне, съобщават учени от Канада.

Според специалистите всеки път, когато жената почиства чинии разпространява множество микроби из дома. Този извод е направен след проведен експеримент в домовете на 5 големи града на САЩ и Канада. Учените са изследвали 82 кърпи, където при 89% от тях са открити чревни бактерии, а 25,6% от тях са били ешерихия коли.

Според специалистите това се дължи на употребата дълго време на една и съща кърпа за почистване на ръцете, съдовете и почистване на повърхността на плота.

"Кухненските хавлиени кърпи, както и гъба за миене на съдове, са подложени на кръстосано бактериално замърсяване. Бактериите са по ръцете, приборите, храната. Заедно с храната в тялото попадат стотици хиляди бактерии", обяснява д-р Кели Рейнолдс.

Д-р Рейнолдс съветва кухненските кърпи да се изпират след всяка употреба с вода над 65 °С. Ако това не е възможно, е добре да се потапят в слаб разтвор от белина за дезинфекция и веднага да се оставят да съхнат.

Алтернативата на хавлиените кухненски кърпи е да бъдат заменени с еднократни.

Снимка: Wayfair

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниТестовеИнтервютаСоциални грижиИсторияФизиологияЛеченияИзследванияХранене при...Нормативни актовеКлинични пътекиБотаника