Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Маслото от риган унищожава успешно бактерия, причиняваща хранително отравяне

Маслото от риган унищожава успешно бактерия, причиняваща хранително отравяне

Маслото от риган унищожава успешно бактерия, причиняваща хранително отравяне - изображение

Рискът от хранително отравяне, причинено от замърсени повърхности, до които храната има досег, може да бъде намален чрез използването на риганово масло. Учени направили изследване, с което доказват, че то помага за унищожаването на бактериите.

Специалисти от Федералния университет в Парайба, Бразилия, анализирали ефективността на етеричното масло от риган при отстраняването на биофилми, образували се по неръждаеми повърхности. По тях екипът от учени открил патогенната бактерия Staphylococcus aureus, която е свързана с много случаи на хранително отравяне по света. Тя успява да оцелее заради способността си да създава силни биофилми, които издържат на повечето опити за премахването й от различни повърхности, върху които се приготвят или режат хранителни продукти.

След третирането на повърхностите с масло от риган броят на щамовете на бактериите намалял повече от 100 пъти само след 10 минути, а след 15 минути същата концентрация на риганово масло елиминирала един цял щам на Staphylococcus aureus до неоткриваеми нива. Всъщност фенолът карвакрол, който се съдържа в етеричното масло от риган, е ефективната съставка, която причинява дупки в клетъчните мембрани на бактерията и така я унищожава.

Специалистите установили, че и етеричното масло от риган, и карвакролът в билката са по-ефективни за отстраняване на вредни микроорганизми, отколкото натриевия хипохлорит. Той се използва традиционно за почистване на повърхности от неръждаема стомана от патогенни бактерии, като в същото време уврежда и повърхностите им. При употребата на масло от риган не се наблюдава корозионно нараняване.

Изследването е публикувано в LWT- Food Science and Technology.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: foodnavigator.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноИсторияРецептиБотаникаНовиниЛайфстайлЛеченияИзследванияФизиологияХранене при...СнимкиКлинични пътекиСоциални грижи