Маслото от риган унищожава успешно бактерия, причиняваща хранително отравяне
Знаете ли, че рискът от хранително отравяне, причинено от замърсени повърхности, до които храната има досег, може да бъде значително намален чрез използването на масло от риган? Изследване, публикувано в списание „LWT- Food Science and Technology“, установява, че растителният продукт помага за унищожаването на патогенните бактерии.
Карвакролът, съдържащ се в маслото от риган, успешно унищожава патогенни бактерии
В проучването екип от изследователи от Федералния университет на Парайба в Жоао Песоа, Бразилия, анализира ефективността на маслото от риган и карвакрол, фенолно съединение, открито в билковата течност, за отстраняване на биофилми, образувани върху повърхности от неръждаема стомана. По време на проучването учените използват патогенната бактерия Staphylococcus aureus, която е свързана с много случаи на хранително отравяне по света. Този вид едноклетъчен организъм успява да оцелее поради способността си за създаване на биофилми, формиращи силни връзки, които издържат на повечето опити за елиминиране от повърхностите за приготвяне на храна.
За целите на изследването учените излагат бактерията Staphylococcus aureus на 10 μL (микролитра) масло от риган и на 5 μL карвакрол. Изследователите установяват, че само след 10 минути броят на щамовете на едноклетъчния организъм намалява с повече от 100 пъти. След 15 минути същите концентрации на риганово масло и карвакрол на практика елиминират един щам до неоткриваеми нива.
Оказва се, че всъщност фенолът карвакрол, който се съдържа в маслото от риган, е ефективната съставка, която успява да създаде дупки в клетъчните мембрани на бактерията, като по този начин я унищожава. Освен това учените установяват, че и ригановото масло, и карвакролът в билката, са по-ефективни за отстраняване на вредни микроорганизми, отколкото натриевият хипохлорит. Той се използва традиционно за почистване на повърхности от неръждаема стомана от патогенни бактерии, като в същото време обаче ги уврежда. При употребата на масло от риган не се наблюдават корозионни щети.
Други начини за предотвратяване на хранително отравяне
- Контрол на температурата в хладилника
За да се избегне размножаването на бактериите, се препоръчва температурата на хладилника да бъде под 5 градуса по Целзий.
- Отделно съхранение на суровото месо
Готовите за консумация храни, като салати, плодове и хляб, трябва да се съхраняват отделно от суровото месо, което е препоръчително да се държи в отделението за месо или в най-студената част на хладилника. Причината е, че тези храни не минават през топлинна обработка преди консумация и всички бактерии, попаднали върху тях, не биват унищожени.
- Различни дъски за рязане
Използването на отделна дъска за нарязване на сурови храни, като месо и риба, ще помогне да се избегне замърсяването на готовите за консумация храни с вредни бактерии.
- Редовно почистване на кухненския плот
Кухненският плот е мястото, където се приготвя голяма част от храната, която се консумира вкъщи. Точно поради тази причина се препоръчва преди и след обработка на храна, особено на сурово месо, риба и зеленчуци, работната повърхност да се почиства щателно.
- Хигиена на ръцете
Това може да е проста стъпка, но пък е изключително полезна за здравето. Старателното измиване на ръцете със сапун и вода (топла или студена) и подсушаването им преди приготвяне на храна, след обработка на сурови храни и досег до замърсени повърхности, е от значение за предотвратяването на хранителни отравяния.
foodnavigator.com, brudirect.com, freepik.com
Коментари към Маслото от риган унищожава успешно бактерия, причиняваща хранително отравяне