Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?
Пребиотици
Пребиотиците произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт без да се променят, т.е. Без да се усвояват. По време на това преминаване те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата. Олигофруктоза и инулин са само два от многото фруктоолигозахариди, които отговарят на критериите за пребиотици. Пребиотичните фибри са устойчиви на топлинни амплитуди и на повишената киселинност в стомаха, което ги прави перфектната храна за полезните чревни микроорганизми. Такива несмилаеми фибри можем да открием в най-големи количества в бобовите растения, пълнозърнестите храни и плодовете. Пребиотиците могат да бъдат приемани също под формата на хранителни добавки или да се добавят допълнително към храните още пир тяхното производство.
Пробиотици
Микроорганизмите в червата могат да бъдат както полезни, така и вредни. В действителност при здравия организъм „добрите" и „лошите" микроорганизми, населяващи дебелото черво, се намират в динамично равновесие. Полезните потискат растежа и развитието на болестотворните бактерии и гъбички, които могат да причинят диария, запек, инфекции на червата или други части на тялото.
Пробиотиците представляват живи бактерии, които спадат към групата на „добрите". Най-популярните видове пробиотици са щамове, принадлежащи към семеството на Lactobacillus и Bifidobacter. Безспорно най-добрите естествени източници на пробиотици са киселото мляко, кефира, айрана и други млечнокиселини продукти. Съществуват множество хранителни добавки, които също съдържат пробиотици.
Режим на хранене, който включва приема и на пре- и пробиотици, носи безспорни здравни ползи. Първите стимулират растежа на пробиотичните бактерии и по този начин потискат развитието на патогенните щамове.
Clostridium difficile е пример за вид болестотворна бактерия, която често е причина за хранителни отравяния. Именно размножаването на тези и други подобни бактерии се блокира от пробиотичните бактериални щамове в дебелото черво.
Подходящата доза пробиотици в комбинация с пребиотици помага за предпазване от различни здравословни проблеми и заболявания на храносмилателния тракт, пикочния мехур, вагината, черния дроб, както и от запек и диария. Редица проучвания показват, че поддържането на добра микрофлора в червата понижава също риска от колоректален рак и поддържа електролитния баланс в организма.
За Framar.bg: Вестник "Марица", регион Пловдив
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС СУПЕР ФАЙБЪР 3 ПЛЮС капсули * 90
БАНАТРОЛ ПЛЮС саше * 1 MEDTRITION
ФОРТИФАЙ ДЕЙЛИ ПРЕБИОТИЧНИ ФИБРИ 145 г NATURE'S WAY
БАРБЕЛ ДРЕКСЕЛ ДАРМ ФИБРИ дъвчащи таблетки * 280
ДР. ВОЛКЕ ПРЕБИОТИЧНИ ФИБРИ 400 г
НУТРИГЕН ИНУЛИН саше * 10
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника
- Алтернативно лечение на гастрит
- Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
- Лечение на бактериална вагиноза
- Антибиотици
- Парацетамол
- Натурални средства срещу нервен стомах
- Рентгеново изследване (рентгенография) на стомах
- Рентгеново изследване (рентгенография) на корем
Коментари към Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?