Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Случайното одраскване или ухапване от куче може да не е безобидно

Случайното одраскване или ухапване от куче може да не е безобидно

Случайното одраскване или ухапване от куче може да не е безобидно - изображение

Случайни драскотини, резки и ухапвания от домашния любимец могат да имат неочаквани и страшни последици. Случилото се с една британка показва, че никога не бива да смятаме, че подобни наранявания са безобидни.

Жена на 66-годишна възраст се подложила на пълна подмяна на бедрото през 1997 г. Но доста след интервенцията споделила на ортопеда си, че от няколко месеца чувства болка в слабините и задните части. Първоначалното й предположение било, че е възможно да има рак, но сканиранията не показали никакви данни за наличие на тумор. Следващата догадка била за евентуална инфекция около изкуственото бедро и затова лекарите направили биопсия с цел да открият патогени в кръвта.

Резултатът от микробиологичната лаборатория показал, че в шест от седемте проби няма нищо, но в последната открили грам-отрицателна бактерия, която не може да бъде идентифицирана. Тъй като резултатът бил неубедителен, специалистите взели още веднъж биологичен материал и изпратили пробите в специализирана референтна микробиологична лаборатория в университета в Кардиф. В същото време болките на жената се усилвали.

Близо 14 месеца лекарите не можели да разберат кой е причинителят на ужасните болки, а на изображенията на костите се виждали кортикални разрушения в областта на бедрото поради инфекцията.

Използвайки молекулярна техника, наречена 16S PCR, най-накрая учените разбрали източника. Това била изключително рядка инфекция, причинена от Capnocytophaga canimorsus. В медицинската литература се споменава два пъти и досега никога не е била свързвана с такива постоянни и упорити, бавно развиващи се симптоми.

Тези микроорганизми не се срещат често при случаи на пациенти с протези, това всъщност е първичният бактериален риск от ухапване от куче. Бактериите могат да бъдат открити в една от всеки четири кучешки или котешки усти и могат да причинят менингит, ендокардит, очни инфекции и септицемия (неуточнено медицинско състояние, което се характеризира с налични в кръвта множество активно делящи се бактерии).

В този случай пациентката си спомнила, че била надраскана от кучето си по ръката около 9 месеца преди да започнат болките й в слабините. Лекарите предполагат, че животното е прехвърлило бактериите от устата си по ноктите си, докато ги облизвало. Те лекували жената с антибиотици, за да се унищожи инфекцията и отново й поставили изкуствено бедро.

Британката споделя, че в ума й постоянно присъства страхът, че подобно нещо може да се случи отново.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: iheartdogs.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияЗдравни съветиФизиологияЛеченияХранене при...ИзследванияСоциални грижиСнимкиКлинични пътекиБотаникаАнкетиВидеоПсихологияСпортПроизводителиАлт. медицина