Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Лечение на простуда и грип

Лечение на простуда и грип

Лечение на простуда и грип - изображение
Каква е разликата в симптомите на простудното заболяване и грипа?

Внезапното, драматично начало, високата температура, силната отпадналост и болките в очните ябълки са типичните симптоми, които се наблюдават само при грипа.

Кашлицата, хремата, главоболието, мускулните и ставни болки са общи признаци и за двете заболявания. Простудата е предпоставка организмът да стане по-лесно уязвим към вирусните инфекции на горните дихателни пътища, към които спада и грипът.

Комбинацията на микстурата цилотропин, имуномодолатора есберитокс и при необходимост на аналгин-хинин се използва за лечение както на простуда, така и на грип.

Есберитоксът се прилага и за профилактика на вирози на дихателните пътища, като таблетките се смучат и един час след това не се пие вода.

Цилотропинът се приготвя в аптека. Съдържа кофеин натриев бензоат, амидофен, уротропин, натриев салицилат и ментова вода. Амидофенът действа противовъзпалително и понижава болестно повишената температура. Аналогично е действието и на натриевия салицилат.

Двете субстанции взаимно потенцират ефектите си. Уротропинът дезинфекцира пикочните пътища, през които става елиминирането на токсините. Кофеин натриевия бензоат улеснява постъпването на амидофена и салицилата в централната нервна система и леко повишава кръвното налягане (последното при вирусни заболявания често е ниско).

Ментовата вода придава по-приятен вкус на микстурата. Есберитоксът засилва съпротивителната способност на лигавицата на гърлото и дихателните пътища. Аналгин-хининът е отлично противовъзпалително, температуропонижаващо и болкоуспокояващо лекарство. Освен това хининът има и слаб противовирусен ефект.

Цилотропинът не бива да се прилага при пациенти, алергични към амидофен, аспирин, както и при деца под 12 години. Аналгин-хининът е противопоказен при бременност, анемия, сърдечно болни и малки деца.

Препоръчвам на простудно и грипно болните да се гаргарат с лимонов сок, разреден с вода и да пият повече течности. Добър профилактичен ефект при цитираните заболявания има билковият чай "Щит". Последният има и противоалергичен ефект.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниХранене при...ТестовеАлтернативна медицинаСнимкиАнкетиИсторияБотаникаЗдравни проблемиПрезентацииМедицински изследванияПсихологияЗаведенияСоциални грижиИнтервютаНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииСпециалистиДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицинатаСпорт