Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Липсата на ласки променя клетките на бебето

Липсата на ласки променя клетките на бебето

Липсата на ласки променя клетките на бебето - изображение

Ласките към бебето пораждат не само емоционални връзки, но и се отразяват на молекулярно ниво при кърмачетата. Откритието е на учени от Университета на Британска Колумбия и от Изследователския институт към ВС Детска болница.

В тяхното проучване участвали 94 здрави бебета на 5 седмици заедно с техните родители. Майките и бащите трябвало да описват в дневник поведението на своите деца, включително в такива ситуации на плач, хранене и спане. Имали за задача да отбелязват и честотата на физическите контакти, които разменяли с тях. След години, когато малките момчета и момичета станали на 4,5 г., изследователите взели ДНК проби от вътрешността на бузите им.

За да проверят дали има някакви разлики между децата, които са получили много ласки от своите родители, и онези, които не са, учените наблюдавали така наречения процес ДНК метилиране. Той представлява добавяне на метилови групи към две от четирите нуклеотидни бази в молекулата на ДНК. Метиловите групи действат като превключватели, които влияят на клетъчната функция чрез контролиране на генната активност.

В резултат на това експертите открили удивителни и постоянни различия между децата, които са се радвали на гушкане от страна на своите родители, и останалите, които не са имали този късмет. Клетките на онези, които получавали малко ласки, били по-малко зрели, отколкото би трябвало да бъдат. Най-голямо отражение имало върху клетките, които играят важна роля в детския метаболизъм и имунната система.

Според учените това може да доведе до недостатъци в развитието им и закъснения в растежа. По-бавното епигенетично остаряване при децата е индикация за неспособност за израстване, обяснява д-р Майкъл Кобър, доцент в Център за молекулярна медицина и терапия към Университета на Британска Колумбия.

Изследователите са насочили усилията си да проследят дали биологичната незрялост вследствие липсата на физически контакт има последици за здравето на децата, особено за тяхното психологическо развитие.

Предишни проучвания установили, че нежните докосвания имат положителен ефект върху по-нататъшното развитие на преждевременно родените бебета. Ласките подобряват съня, благодарение на тях недоносените деца по-добре понасят болезнените медицински процедури. Преждевременно родените бебета, подложени на различни процедури, показват ниска реакция към допир. Но въпреки това онези, които получават повече ласки от своите родители, имат по-силна реакция спрямо физически контакт.

Специалистите са на мнение, че нежното докосване, особено кожа до кожа, е едно от най-важните неща, които родителите могат да направят за своите бебета.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: siliconvalleyglobe.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиЗдравни съветиНовиниТестовеХранене при...ИсторияСоциални грижиАлт. медицинаОрганизацииСпортНормативни актовеКлинични пътекиФизиологияСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители