Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Лозовите листа намаляват нивата на холестерола

Лозовите листа намаляват нивата на холестерола

Лозовите листа намаляват нивата на холестерола - изображение

Проучване, направено от индийски учени, показва, че лозовите листа съдържат фитохимикали и антиоксиданти, които ефективно намаляват високия холестерол. Отдавна гроздето, неговите семена и екстракта от плода се използват както в хранителната промишленост, така и в козметиката например. Лозовите листа също са годни за консумация и намират своето приложение, макар и по-малко в сравнение с гроздовите зърна.

Изследователи от университета „Махариши Маркандешар“ проучили антихиперхолестеролемичния потенциал на екстракта от лозови листа върху плъхове. Те направили качествен и количествен фитохимичен скрининг на екстракта, за да идентифицират неговите фитоконституенти.

Учените предизвикали повишени нива на холестерол у гризачите и след това им давали екстракт от лозови листа, за да оценят неговата активност за 21 дни. През този период специалистите анализирали параметри като липиден профил, чернодробна функция, атерогенен индекс и хистопатологични изследвания. Те открили танини, флавоноиди, сапонини, стероиди, терпеноиди и феноли в екстракта.

Учените установили, че екстрактът от лозови листа значително намалява нивото на холестерола и подобрява това на липопротеините с висока плътност. Също така неговата употреба редуцира разрушаването на ендотелната лигавица и на дебелината на лигавицата на кръвоносните съдове.

Изследователите предполагат, че антихиперхолестеролемичната ефикасност на лозовите листа се дължи на активни фитоконституенти и тяхната антиоксидантна ефективност. Затова те могат да подобряват нивата на холестерола.

Изследването е публикувано в Food Science and Human Wellness.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиХрани и ястияИсторияБотаникаСнимкиЛюбопитноЛайфстайлНовиниСоциални грижиХранене при...СъставкиВидеоАлт. медицинаЗдравни проблемиФизиологияСпортЛеченияТестовеИзследвания