Любопитно за картофите

Картофите - варени, печени, пържени; бели, жълти, червени; ранни, късни - са сред най-използваните в кулинарията зеленчуци.
Те са най-широко отглежданите сред клубеновите растения в света и са на четвърто място по обема на суровата продукция (след ориза, пшеницата и царевицата), но това високо място се дължи на високото съдържание на вода в клубените в сравнение с другите култури.
Картофът произлиза от Южна Америка, вероятно някъде в днешните Перу, Боливия и Чили. През 16 век той е донесен в Испания (първи сведения от Севиля около 1570 г.), а оттам е разпространен в останалата част на Европа, Северна Америка, Африка и Азия.
Продавачите могат да обозначават картофите по различен начин: за варене - запазват формата си при варене; за печене цели - запазват формата си само при печене; за печене - опечени, имат добър вкус; за салати - годни за салата, стегнати и с восъкоподобно месо след варене; за пюре - при пюриране образуват гладко пюре, без влакна и зърна. Каквито и да са купените от вас картофи, те служат за приготвянето на многобройни и разнообразни ястия.
Освен за готвене картофите служат и за други полезни неща в домакинството. Ето някои от тях.
Извлечете излишната сол от супата като разрежете няколко картофа на едри парчета и ги пуснете в пресолената супа. След като започнат да омекват ги извадете, а те ще са абсорбирали излишната сол в ястието.
Можете да почистите петна от моркови и тиква по ръцете като разрежете картоф и с него натъркате ръцете си. Петната изчезват мигновено.
Сварете няколко картофа, извадете ги и в отварата потопете за час потъмнелите сребърни прибори. Изплакнете ги и те ще са възвърнали блясъка си.
Подпухнали очи се лекуват като се поставят резени от суров картоф на клепачите.
Подновяване на износени и изтъркани обувки става със суров картов. Просто натъркайте добре кожата и тя ще върне блясъка си.
Любопитно е да се посочат названията, с които се именува този толкова разпространен зеленчук в България. Пренесеният преди няколко века от Америка картоф се назовава както със славянски думи, така и със заимствани лексеми.
На българската езикова територия се откриват: влашки боб, земен боб, зимен боб, кромпил боб; гулия, гулк.
С чужд произход са названията: картофи, картоли, картошки, картофли, картоле; барабой, брамбой, барамбой; компири, кромпил, компил, кромпири, кромпъле, крумпуле; комби, комбари, комбале, кумбарици; патати, патата, патето, патеро, патала, патек, патец, пата; маджарки.
Единични названия в българските диалекти са: бръбулки, бубета, дуваци, зърна, калчуу, кочене, манджи, румпи, шъръбойки, чонгаре.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕНДЕ ЗА РЯЗАНЕ НА КАРТОФИ RAZ189
ХИП ПЮРЕ РАЗЛИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
СОЕКС ECOVISOR F4
Безплатна доставка за България!ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
УИ БЕЙБИ ЦЕДКА ЗА ПЛОДОВЕ
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА дъвчащи таблетки * 30 NATURE'S WAY
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Сладък картоф
- Намалете високата температура със суров картоф
- Как да си захванем роза с помощта на суров картоф?
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Картофена диета за отслабване – същност, варианти и предимства
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Картофи - полезни свойства и рискове за здравето
- Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
Коментари към Любопитно за картофите