Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Майките, родили в късна възраст, може би обричат дъщерите си на бездетие

Майките, родили в късна възраст, може би обричат дъщерите си на бездетие

Майките, родили в късна възраст, може би обричат дъщерите си на бездетие - изображение

Майките, които раждат деца в по-късна възраст, са застрашени да останат без внуци. Ако имат дъщери, съществува вероятност те да нямат потомство, твърди ново проучване.

В опасност да останат без наследници са жените, чиито майки са ги родили във възрастовата граница от средата на 20-те си години или през 30-те си години. В тази категория не влизат дамите, чиито майки са ги родили до 24-годишна възраст.

Д-р Олга Басо от универсиета "Макгил" в Монреал, Канада, и нейният екип проучили данни за 43 000 жени, родени между 1930 и 1964 г. От тях 7 600, или 18 на сто, не са родили. Причината според специалистите е именно по-голямата възраст, на която са родили майките им и това повишава вероятността дъщерите да останат без деца.

За разлика от участниците в изследването, които са родени от 20-24-годишни майки, онези, които са се появили на бял свят от жени между 25-29 г., са 21% по-застрашени от бездетие. Процентът се покачва на 30 на сто при дъщерите, чиито майки са били между 30-34 години, а рискът да останат без потомство е цели 40% при дамите, родени от майки над 35 години.

Специалистите искат да разберат защо са такива резултатите и проявяват интерес към промените в биологията, поведението и социално-икономическия статус и как те биха могли да повлияят на раждането и бездетието. Евентуални бъдещи проучвания биха хвърлили светлина по тези въпроси. Също така допълнително ще се проследи как възрастта на бащата се отразява върху липсата на деца и върху историческите тенденции на раждането.

Наблюдаваме увеличаване на възрастта, на която за първи път жените раждат, но тя не се е променила много по отношение на последното раждане“, казва Рубен Аслан от Института за човешко развитие „Макс Планк“ в Берлин. „През последните години жените имат повече деца и в по-дълъг период от време. Това, което виждаме, не е безпрецедентно и не е причина за притеснения“, допълва той.

Недостатък на проведеното изследване е, че учените не са взели предвид дали липсата на деца е била по избор. Специалистите коментират, че често този въпрос се представя в негативна светлина, без да се взема под внимание дали бездетието е доброволно или не.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: huffpost.com

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни проблеми