Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Маслото от лайка помага на деца, страдащи от неволно изпускане на урина

Маслото от лайка помага на деца, страдащи от неволно изпускане на урина

Маслото от лайка помага на деца, страдащи от неволно изпускане на урина - изображение

Проучване установи, че маслото от лайка може да помогне за намаляване честотата на проява на енуреза при децата. Изследователи от Медицинския университет в Техеран, от Ислямския университет „Азад“ и този по медицински науки „Шираз“ оценили ефикасността на локалното използване на продукта при лечението на това състояние.

Енуреза е термин за нощно или дневно напикаване, което е неволно и повтарящо се при деца, които са на възраст, на която могат да контролират пикочния си мехур. Изследването включва 80 пациенти с моносимптомно нощно или дневно изпускане на урина. Моносимптомната енуреза се среща при деца, които нямат физиологичен проблем на долните пикочни пътища и нямат анамнеза за дисфункция на пикочния мехур. За целта на проучването една част от малките участници били мазани с масло от лайка, а останалите с плацебо в областта над интимните части и в перинеалната област всяка вечер в продължение на шест седмици.

Резултатите показали, че средната честота на енуреза през първата, втората и третата седмица е по-ниска в първата група в сравнение с тази, подложена на плацебо. Не се наблюдавали никакви нежелани реакции. Изводът на изследователите е, че локалното приложение на масло от лайка може да намали честотата на напикаване при децата с моносимптомно нощно или дневно изпускане на урина.

Специалистите смятат, че подобно действие на билката се дължи на спазмолитичните и антихолинергичните й свойства.

Изследването е публикувано в Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ЛюбопитноБотаникаИсторияРецептиДиетиЛайфстайлЛеченияПроизводители