Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Миногите могат да са полезни за възстановяването на хора с увреждания на гръбначния мозък

Миногите могат да са полезни за възстановяването на хора с увреждания на гръбначния мозък

Миногите могат да са полезни за възстановяването на хора с увреждания на гръбначния мозък - изображение

Много от гените, които провокират естественото възстановяване на гръбначния мозък на миногите, участват също и при възстановяването на периферната нервна система на бозайниците. Това от своя страна ще доведе до разработването на нови методи за борба с нараняванията на гръбначния мозък при хората.

Миногите имат назъбена, безчелюстна уста, чрез която смучат кръв от други риби. Те не са риби, макар често да ги определят така, защото се различават от тях по строежа и филогенетичния произход. При тях се наблюдава пълна регенерация на гръбначния мозък без лечение. Само 10-12 седмици след парализа, те отново започват да плуват.

Именно това провокира екипа на Морската биологична лаборатория в Масачузетс да изучи процеса на възстановяване. Учените вземат проби от мозъка на животното веднага след травмата, в процеса на регенерация и след нея.

„Установихме голямо припокриване с центъра на транскрипционните фактори, които предизвикват регенерация в периферната нервна система на бозайниците“, съобщава директорът на лабораторията Дженифър Морган.

От изследването става ясно, че много от гените се променят в хода на възстановителния процес. Промени настъпват и в генната експресия на мозъка в следствие на увреждането. Други от тях са част от Wnt сигнализиращия път, който играе важна роля в развитието и възстановяването на тъкани при други животни като саламандрите, например.

Морган смята, че проучванията им подкрепят идеята, че след нараняване на гръбначния мозък настъпват много промени в мозъка.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: meddaily.ru

Снимка: wikimedia.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияКлинични пътекиСнимкиСпортЛюбопитноЗдравни съветиБотаника