Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Млякото от кобила съхранява младостта

Млякото от кобила съхранява младостта

Млякото от кобила съхранява младостта - изображение

Млякото от кобила съхранява младостта и удължава продължителността на живота, съобщават учени от Националния център по здравословно хранене в Казахстан.

Според статистиката продължителността на живот в Казахстан нараства последните години, като средното ниво на живот е до 72 години. Специалистите прогнозират това да нарасте до 2050 година средно до 81 години.

За да се установи какво влияе на продължителността на живота, специалистите са провели цикъл от изследвания. Резултатите се оказали впечатляващи, поради влиянието на продуките на основата на мляко от кобила на метаболитния статус на възрастните хора. Ежедневно доброволците в изследването са приемали допълнително продукти и напитки на основата на кобилешко мляко, например кумис (ферментирал млечен продукт, традиционно приготвен от кобилешко мляко). Преди консумирането и след това на доброволците е направен биохимичен анализ на кръвта. Оказало се е, че този вид хранителни вещества, имат способността да забавят процесите на стареене, подобряват чувствителността на тъканите към инсулин, понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и остеопороза.

"Ефектът от консумирането на кобилешко мляко позволява редовното му консумиране от възрастните хора като средство за забавяне на стареенето. При 92,3% от доброволците, които имат повишено ниво на глюкоза е отчетена статистически значима промяна в посоката на нейното намаляване. Нивото на холестерола се е намалило от 77,8% при хората с повишени стойности и са достигнали нормите от 59,3%", коментира президентът на НЦПЗ и Казахстанската академия на храненето Т. Шарманов.

Снимка: Horsezone.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСпортСоциални грижиНовиниИсторияБотаникаХрани и ястияРецептиАлтернативна медицинаТестовеЛеченияСнимкиСъставкиДиетиХранене при...