Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Мозъкът има способността да предвижда думи преди да бъдат произнесени

Мозъкът има способността да предвижда думи преди да бъдат произнесени

Мозъкът има способността да предвижда думи преди да бъдат произнесени - изображение

Проучване на Баския изследователски център BCBL сочи, че мозъкът може да предвиди и определи конкретните фонеми и думи, които говорещ човек ще произнесе. Предвиждането е един от основните неврокогнитивни механизми на мозъка. Всяка милисекунда той се опитва да „предскаже“ какво ще се случи впоследствие в зависимост от знанията, които има за околната среда.

Досега малко се знаеше за ролята на този феномен в разбирането за езика. До днес многобройните експерименти показаха, че мозъкът е в състояние да предвиди информацията, която ще чуе и да знае точно какво ще говори човека отсреща. Това проучване обаче описва за пръв път, че органът има способността да прецени дори какви ще са конкретните думи, които ще чуе преди да са произнесени.

Баските изследователи използвали магнитоенцефалография, чрез която се записва мозъчната дейност. По този начин учените могат да разберат какви механизми прилага органа и какви невронни мрежи задейства, за да предскаже какво ще слуша. „Виждането ни за това как работи мозъка започва да се променя. Вече даваме по-голяма тежест на прогнозния компонент. Изглежда, че мозъкът винаги се стреми да предвиди какво ще бъде бъдещето, когато то все още не е настъпило“, казва Никола Молинаро от BCBL.

Учените показали на 47 души изображения на екран и след това доброволците изслушали думата. Преди появата на слуховия стимул специалистите установили мозъчната активност в първичната акустична кора. Това е област в мозъка, която отговаря за обработката на слуховата информация. Изследователите забелязали, че 1 секунда, след като участниците видели картината, слуховите зони започнали да показват мозъчна активност по различен начин в зависимост от физическите свойства на думите, които щели да чуят по-нататък.

Според изследователите мозъкът знае точно каква ще бъде физическата форма на думата, която ще чуе, дори преди да бъде произнесена. В случая на оклузивните фонеми мозъчните трептения започват да работят с много повече енергия приблизително 1 секунда преди да се чуят звуковите стимули. Това е явно доказателство, че нервната система може да предвиди формата на думата преди тя да се появи.

Изследването може да послужи за разработването на по-ефективни лечения на определени заболявания, които са свързани с неуспехите на предвиждащата система, като аутизма например. Също така в случаи на езикови нарушения като дислексията мозъкът би могъл да се синхронизира по-добре със звуковите вълни, които чува.

Проучването е публикувано в сп. Scientific Reports.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: sciencedaily.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияХранене при...Здравни съветиНовиниФизиологияПатологияИсторияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт