Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Мозъкът ни може да предвиди какво ще видят очите

Мозъкът ни може да предвиди какво ще видят очите

Мозъкът ни може да предвиди какво ще видят очите - изображение

Проучване показва, че мозъкът може да предвижда какво ще видят очите. Учени от университета в Глазгоу използвали ядрено-магнитен резонанс и визуална илюзия, за да покажат, че мозъкът очаква информацията, която ще види, докато очите продължават да се движат.

Със своето изследване, ръководено от проф. Ларс Мъкли, специалистите разкриват още малко от механизмите, които действат в мозъка, и показват, че виждането е постоянен двупосочен диалог между очите и органа.

Визуалната илюзия, която използвали експертите, представлявала два стационарни мигащи квадрата, които изглеждали на наблюдателя като един движещ се, защото мозъкът прогнозира движението. Учените инструктирали участниците да преместят очите си по време на проблясванията. Изследователите наблюдавали визуалния кортекс и открили, че прогнозирането на движението се актуализира до ново пространствено положение в кората с движението на очите.

Човек мести очите си близо 4 пъти в секунда, а това означава, че мозъкът му трябва да обработи всяка нова визуална информация за 250 милисекунди. Сравнено с една камера, този процес щеше да накъсва образите и изображението щеше да е неразбираемо. Но при хората този ефект го няма, защото мозъкът предвижда какво ще види, след като се преместят очите.

Визуалната информация се получава от очите и се обработва от визуалната система в мозъка. Първото учените наричат „задаващ вход“, а второто „обратна връзка“. Информацията за обратната връзка влияе върху нашето възприятие за входящата информация, използвайки очаквания, основаващи се на нашите спомени за подобни събития. Двата вида взаимодействат помежду си, за да произвеждат визуални сцени, които възприемаме всеки ден.

Изследването е публикувано в сп. Scientific Reports.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: cloudfront.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлХранене при...НовиниФизиологияПатологияСнимкиОрганизацииИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпортНормативни актовеПроизводителиАптекиЗаведенияЛечения