Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Навременната рехабилитация след мозъчен инсулт предотвратява степента на инвалидизиране на пациента

Навременната рехабилитация след мозъчен инсулт предотвратява степента на инвалидизиране на пациента

Навременната рехабилитация след мозъчен инсулт предотвратява степента на инвалидизиране на пациента - изображение
При пациенти, преживели средно тежък мозъчен инсулт, от изключително значение е навременното започване на рехабилитация, от която до голяма степен зависи степента на възстановяване и по-бързото социализиране на заболелите. Рехабилитацията се провежда в зависимост от вида на инсулта - дали е масивен, средно тежък или лек, има съпътстващи заболявания като високо кръвно налягане, метаболитен синдром и др. Съобразява се с възрастта му, рехабилитационния му потенциал и т.н.

Съобразно тези показатели се назначава и съответната рехабилитационна програма на пациента, която включва близки и по-далечни задачи. Това означава, че не бива в началото на възстановяването, да се поставят твърде високи изисквания и очаквания от провежданите процедури.

Добре е възстановителната програма да започне още в края на острия стадий - от 7 до 10 дни след инсулта, докато болният е в болница за активно лечение, и след това да продължи в болница за долекуване или в клиника за рехабилитация и физиотерапия, каквато е нашата.

Възстановяването започва с т.нар. лечение в положение, което се прави с цел предотвратяване на контрактури (патологично свиване на ставите на крайниците), и продължава към постигането на вертикализация - болният постепенно се изправя от седнало до ходещо положение. Много често пациентите имат нарушение в походката, познато като "косене на трева" - болният замята крайниците настрани, което изисква специализирана рехабилитация. Програмата включва както лечебна гимнастика за раздвижване, така и физио-терапевтични процедури съобразно нуждите и съпътстващите усложнения на пациента. Много добър ефект при раздвижването на болния дават масажите. Но и при тях програмата се назначава внимателно, с постепенно нарастващ интензитет и сила на провежданите процедури, и не е желателно да започват още в острия стадий.

Масажът е препоръчителен и при появата на фациалис (възпаление на лицевия нерв), при който е препоръчително пациентът да спи на страната на увредата. Някои колеги препоръчват дъвченето на дъвка, което според мен не е желателно.

След провеждането на кинезитерапията (лечебната гимнастика) и физиотерапията (различните процедури) се пристъпва към ерготерапията - последния и най-модерен подход при възстановяването на пациента, чиято цел е да му осигури максимално възможната самостоятелност и независимост, адаптирането му към изискванията на средата и интегриране в обществото. В нашата клиника провеждаме групови терапии - от двама ерготерапевти, работещи с по шест пациенти. Програмата продължава 20 дни и дава доста добри резултати. Добър е ефектът и от възстановителната програма в някоя болница за долекуване или т.нар. санаториуми в някой от планинските ни курорти като Банкя, Велинград, Наречен, Хисаря и др.

Рехабилитацията трябва да се провежда паралелно с вторичната профилактика на рисковите фактори, довели до мозъчния инсулт - артериалната хипертония, захарния диабет, хиперлипидемията и другите съпътстващи заболявания. Според тяхното наличие болният спазва и съответния режим на възстановяване.

Навременното започване на рехабилитацията предотвратява степента на инвалидизиране на пациента, нуждата от постоянен придружител и дава шанс за максималното му възствановяване. В САЩ например са изчислили, че един правилно вложен в рехабилитацията на такива пациенти долар се възвръща 23 пъти в икономиката на държавата.

доц. Тройчо Троев, завеждащ Клиника по физиотерапия и рехабилитация към ВМА

За Framar.bg:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноКлинични пътекиХранене при...Алтернативна медицинаЗдравни съветиМедицински изследванияНовиниСоциални грижиСпортЛайфстайлСнимкиАнкетиТестовеИсторияЗдравни проблемиЗаведенияЛеченияБотаникаСпециалистиОрганизацииНормативни актовеОбразованиеПсихологияПатология