Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве НАЙ-ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА ВЪЗПАЛЕНОТО СУХОЖИЛИЕ

НАЙ-ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА ВЪЗПАЛЕНОТО СУХОЖИЛИЕ

НАЙ-ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА ВЪЗПАЛЕНОТО СУХОЖИЛИЕ - изображение

    Проблемът засяга предимно мъжете, които са по-големи спортисти от жените и обикновено отговарят за всички поправки и ремонти вкъщи. Най-често жертва на тези и други рискови дейности стават сухожилията на различни части на крайниците. Необходимо е по-добре да познаваме възможностите на тялото си и винаги да го подготвяме за физическа активност, за да избегнем острата болка на тендинита.

1. ЗАЩО СЕ СТИГА ДО ВЪЗПАЛЕНИЕ?

Цяла неделя се излежавате на канапето и изведнъж ви хрумва да пребоядисате кухнята или да поиграете тенис. Пожалете сухожилията си! Те не обичат повтарящи се движения, за които мускулите не са подготвени. Рискът е в края на деня да почувствате силна болка в лакътя или рамото. Малките травми от всекидневието също могат да доведат до възпаление на засегнатото сухожилие.

2. КАКВО ДА СЕ ПРАВИ, КОГАТО СЕ ПОЯВИ БОЛКА?

Първо трябва да прекратите движението, което я причинява, а след това да сложите студен компрес на болезненото място за половин час. Използвайте найлонов плик, напълнен с бучки лед. Повтаряйте процедурата два пъти в продължение на три дни. За всеки случай е добре винаги да разполагате с лед в камерата на хладилника. За да избегнете зачервяването на кожата, увийте леда в парче памучен плат, преди да го сложите в найлоновия плик.

3. КАК СЕ ПРИЛАГА УДАРНО-ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ СРЕЩУ БОЛКАТА?

Става дума за третиране на ахилесовото сухожилие със специален апарат, осъществяващ 700 до 3000 удара в минута! Процедурата е съвсем кратка - не повече от минута и половина, защото е болезнена, но ефектът от нея е неутрализиране на болката в сухожилието. Този метод почти не се прилага на други по-чувствителни места като рамото или лакътя. За обезчувствяване на обработваната зона лекарите я третират със студ - до минус 70 градуса при спортистите.

4. КОИ ЛЕКАРСТВА СА ПОДХОДЯЩИ?

Парацетамолът е ефикасно средство срещу болката в сухожилията. Важно е той да бъде приеман редовно и в подходяща доза, тоест три пъти дневно по 1 грам. Аспиринът постига същия резултат, но е неподходящ при чувствителен стомах.

5. МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ СЪС СПОРТУВАНЕТО?

Сухожилията си имат памет, а всяко възпаление им оставя траен спомен, който ги прави чувствителни към всички дейности, които наподобяват причината за болката. Може да смятаме, че възпалението е излекувано, но понякога е достатъчен само един зле подготвен жест и то отново напомня за себе си. Най-важното е да се намали продължителността на спортните упражнения, както и тяхната интензивност.

6. ПОМАГА ЛИ БАНДАЖЪТ?

Не особено. Еластичните стягащи ленти са по-подходящи при навяхвания. В случай на възпаление на сухожилието те могат само да ограничат движенията. Важно е да са поставени правилно, за да не доведат до усилване на болката. Кинезитерапевтът или лекарят най-добре ще свършат това, след като наместят крайника в правилна позиция.

7. ВЕДНАГА ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ЛЕКАР?

След тридневен прием на парацетамол болката трябва да изчезне. Ако това не стане, налага се посещение при лекаря, който ще предпиеме мерки тендинитът да не се превърне в хроничен, а болката - в много по-трудна за овладяване. Спортистите добре знаят, че лекарите разполагат с многоброни средства под формата на хапчета и гелове, които бързо потушават възпалението и болката.

8. ЕФИКАСНИ ЛИ СА ГЕЛОВЕТЕ?

Да, но ако се приложат след леда. По-добре изберете противовъзпалителен гел, който няма загряващ ефект. Не масажирайте мястото прекалено енергично. Нанасяйте гела след всяко изстудяване с лед, а за засилване на неговия ефект увивайте мястото с целофан поне за през нощта.

9. ЗАЩО РЕХАБИЛИТАЦИЯТА Е ВАЖНА?

Когато болката поутихне, лекарят може да реши, че имате нужда от няколко сеанса при кинезитерапевта. Целта е да се активират мускулите след принудителния покой. Важно е това да стане постепенно и без голямо натоварване. Обикновено 12 процедури по половин час са достатъчни.

 

6 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА

- Загрявайте няколко минути преди всяко по-голямо физическо натоварване.

- Пийте вода, преди да спортувате.

- Избягвайте повтарящите се движения. Когато майсторите нещо, често сменяйте позата - това позволява на тялото да си почине и да се натоварват различни групи мускули.

- Подменяйте често обувките, с които спортувате, проверявайте изправността на велосипеда и ракетата за тенис.

- Коригирайте движенията си, така че те да бъдат възможно най-щадящи за крайниците ви.

- И при най-слаба болка поставяйте лед и мажете с противовъзпалителен гел засегнатото място.

За Framar.bg: списание ЗДРАВЕН ЖУРНАЛ

Още по темата:

2.5, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияХранене при...НовиниЗдравни съветиЛюбопитноПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаИзследванияПсихологияБотаникаФизиологияКлинични пътекиИсторияЛайфстайл