Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Недостатъчният сън води до рисково поведение при тийнейджърите

Недостатъчният сън води до рисково поведение при тийнейджърите

Недостатъчният сън води до рисково поведение при тийнейджърите - изображение

Британско изследване установило връзка между продължителността на съня при тийнейджърите и предприемането на рискове за личната безпасност. Юношите се нуждаят от 8-10 часа сън през нощта за оптимално здраве, но повече от 70 на сто от тях спят по-малко.

Предишни проучвания показват, че недостатъчният сън при младите хора може да доведе до трудности в ученето, до влошаване на преценката и до опасност от неблагоприятни поведения. В ново изследване учени от Бригам и Женската болница изследвали национална извадка от данни за поемане на рискове и продължителност на съня. Проучването продължило 8 години сред ученици в гимназиален курс.

"Личните рискови поведения са често срещани предшественици на инциденти и самоубийства, които са водещи причини за смърт сред тийнейджърите и имат важни последици за здравето и безопасността на учениците от гимназията в национален мащаб", казва Матю Уейвър от Отдела за циркадни разстройства и разстройства на съня.

В сравнение със студентите, които съобщават, че спят 8 часа през нощта, средношколците, които спят по-малко от 6 часа, са два пъти по-склонни да употребяват алкохол, цигари, марихуана или други наркотици. Също така са склонни да носят повече оръжие или да влизат в конфликти. Изследователите установяват, че най-силните асоциации са свързани с настроения и самонараняване. Младите хора, които спят по-малко от 6 часа са 3 пъти по-предразположени да обмислят опит за самоубийство и 4 пъти по-вероятно да се опитат да посегнат на себе си. Само 30% от участниците в проучването споделят, че спят средно повече от 8 часа.

Учените използвали данни от 67 615 ученици от средните училища в периода 2007-2015 г. Поведението им, носещо рискове за личната безопасност, било разгледано индивидуално и като комбинирани категории. "Недостатъчният сън в младостта повдига множества опасения за общественото здраве, включително за психичното здраве, злоупотребата с наркотици и катастрофи с моторни превозни средства", коментира Елизабет Клерман. Нужни са повече изследвания, за да се определят специфичните взаимоотношения между липсата на сън и рисковото поведение, смята още тя.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЛеченияНовиниСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиСпортИнтервютаФизиологияХранене при...Алт. медицинаДиетиВидеоИзследванияИсторияБотаника