Нездравословното хранене е сигурен рисков фактор за появата на хипертония

Всеки трети у нас има хипертония, а над 25 % от населението е на границата на нормалното кръвно налягане, каза д-р Николова. Като рискови фактори за хипертонията се смятат прекомерната употреба на сол, затлъстяването, високите нива на стрес, прекомерната употреба на алкохол и ниският прием на магнезий, калий и калций. Напоследък учените усилено търсят и наследствения фактор като виновник за високото кръвно налягане.
Българинът яде много мазнини. Те стигат до 42 процента от храната, при норма до 30 %. Освен това храната е твърде солена.
Според д-р Николова нездравословното хранене е сигурен рисков фактор за появата на хипертонията. Ако менюто ни се промени и консумираме по-малко сол, ако нормализираме теглото си, ако приемаме повече витамини и минерали чрез пресните плодове и зеленчуци, може да не се стигне до по-високи стойности на кръвното налягане.
Всяко покачване на теглото с 10 % крие риск от хипертония и диабет, заяви д-р Николова. Когато човек отслабне, се понижава и кръвното налягане, което без медикаменти може да стигне до нормални стойности. Дори при редукция на теглото само с 5 кг, кръвното налягане намалява с 5 мм Hg и при двете стойности. Това води до ограничаване на инсултите с 8 %, а също и на сърдечносъдовите заболявания.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АПТАМИЛ 1 AR 400 г NUTRICIA
НАН 1 ОПТИПРО 800 г НЕСТЛЕ
ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
ХРАНА, ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ - ОПРА УИНФРИ - ХЕРМЕС
ЛЕЧИТЕЛЯТ МЕДИУМ - НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ - АНТЪНИ УИЛЯМ - ХЕРМЕС
ПЮРВИТАЛ КОЕНЗИМ Q10 капсули 10 мг. * 50
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Комбинацията от добавки в храните може да увеличи риска от диабет тип 2
- Регулация на слюноотделянето
- И билките имат странични ефекти
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
- Методи за лечение на анорексия
- Избягване на киселинни храни
- Хранене през тръба
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Калина, Офика
Коментари към Нездравословното хранене е сигурен рисков фактор за появата на хипертония