Начало Здравна медиа Любопитно Психология Немалка част от хората вярват във фалшиви причинители на рак

Немалка част от хората вярват във фалшиви причинители на рак

Немалка част от хората вярват във фалшиви причинители на рак - изображение

Погрешното вярване в митични причини за рак е широко разпространено сред хората, сочи ново проучване. Изследователи от Лондонския университетския колеж и от висшето училище в Лийдс проучили 1330 души и открили, че повече от 40 на сто от тях смятат, че стресът и хранителните добавки причиняват онкологично заболяване.

Следващи в списъка на причиняващи рак фактори според хората са електромагнитните честоти, като 35% от участниците смятат, че те водят до такъв тип заболяване. Според 34 на сто от доброволците яденето на ГМО храни има същия ефект, за 15 на сто от тях това е пиенето от пластмасови бутилки, а за 19 на сто - микровълновите печки. Авторите на изследването твърдят, че всички тези изброени причини не са достатъчно основателно и научно доказани като фактори, предизвикващи рак.

Сред доказаните причинители на онкозаболявания участниците в проучването са посочили пушенето – 88%, пасивното пушене – 80% и слънчевото изгаряне – 60%. „Тревожно е да видим, че толкова много хора подкрепят рисковите фактори, за които няма убедителни доказателства“, смята д-р Самуел Смит от университета в Лийдс. Той прави сравнение с предишни проучвания и твърди, че броят на хората, които вярват в непроверени причини за рак, се е повишил от началото на века. Вероятно промените в начина на достъп до новини и информация чрез интернет и социални медии оказва влияние.

Хората вярват, че са толкова важни недоказаните фактори, защото влияят върху избора на начин на живот. Онези, които имат по-добра представа за доказаните причини за рак, е по-вероятно да спазват здравословен начин на живот, да не пушат и да ядат повече плодове и зеленчуци. Клеър Хайд от поръчалата изследването организация Cancer Research UK коментира, че приблизително 4 от 9 случая на рак могат да бъдат избегнати чрез промяна в начина на живот. Затова е от решаващо значение правилната информация.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: foxnews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаПатологияАнкетиЛеченияФизиологияБотаникаИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки