Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Ниското ниво на тестостерон крие риск от ревматоиден артрит

Ниското ниво на тестостерон крие риск от ревматоиден артрит

Ниското ниво на тестостерон крие риск от ревматоиден артрит - изображение

Нивата на тестостерон и ревматоидния артрит са взаимносвързани.

Ниското ниво на тестостерона крие риск от ревматоиден артрит, смятат учените.

"Промени в хормоналния статус могат да предхождат ревматоидния артрит и да определят своя фенотип", твърдят специалистите.

Резултатите за това проучване са получени при кръвно изследване на 104 мъже. Данните показват, че ниските нива на тестостерон са пряко свързани с риска от развитие на ревматоиден артрит (RA), при това без наличието на ревматоиден фактор (RF).

Ръководителят на изследователската група д-р Митра Пиквер от Lund University, отбелязва че сред мъжете, които са развили ревматоиден артрит има повишени нива на фоликуло-стимулиращ хормон (FSH). Изследването показва, че хормоналните промени могат да предхождат определянето на фенотипа на ревматоидния артрит - RA.

Резултатите, от извършеното изследване показват силна обратна връзка между нивата на тестостерон и RF-отрицателни RA (относителен риск (RR) от 0.31 за всяко стандартно отклонение (SD) от средната стойност на населението, 95% доверителен интервал (CI) 0,12-0,85 ). В същото време по отношение на RF-позитивни RA, тази връзка е също така проследима, но по-слабо (OR 0.87 за всяко стандартно отклонение, 95% CI 0,53-1,43). FSH ниво е пряко свързан с риска от RF-отрицателни и обратно - RF-позитивни RA.

Изследователска група отбелязва, че тестостеронът има противовъзпалителни свойства. В допълнение, мъжкият пол е независим предиктор за ремисия в началото на ревматоидния артрит - RA. Това е отразено и в хипотезата, че добавянето на андрогени може да помогне в лечението на пациенти с ревматоиден артрит - RA. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНормативни актовеИнтервютаВидеоСпециалистиАнкетиНовиниХранене при...ИсторияЛюбопитноСпортАлт. медицинаЗдравни съветиСнимкиФизиологияЛайфстайлЛеченияИзследванияБотаникаНаучни публикацииПсихологияОрганизацииКлинични пътеки