Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Ново генетично оръжие ще се бори с комарите

Ново генетично оръжие ще се бори с комарите

Ново генетично оръжие ще се бори с комарите - изображение

Всяка година комарите убиват повече от 750 000 души, което ги прави едни от най-големите врагове на човека. Насекомите заразяват милиони с малария, жълта треска и вирусите Денга и Зика.

Оказва се, че традиционните методи чрез използването на инсектициди, например, не са в състояние да се противопоставят на тази напаст. Вече е безсилно и радиационното облъчване, защото насекомите стават резистентни. Затова учените насочват вниманието си към биологични и генетични методи за борба с нашествениците.

Един от тях се оказва подходящ. Става дума за заразяването на мъжки комари с бактерията Wolbachia pipientis, която предизвиква безплодие. Когато заразените самци се развият достатъчно, учените ги пускат навън при женски екземпляри. След чифтосването те установили рязко снижаване на популацията.
Идеята се оказала толкова добра, че Американската агенция за опазване на околната среда е издала 5-годишен лиценз за използването на този метод на компанията Mosquito Mate.

Mosquito Mate не е единствената, която използва комари, отглеждани в лаборатория, за да се бори с вредителите, но подходът й е много по-малко противоречив в сравнение с други. Вероятно, защото той се приема като естествена алтернатива на инсектицидите. Например, британската биотехнологична компания Oxitec все още не е получила одобрение за извършването на природни тестове на генетично модифицирани стерилни насекоми, независимо че се стреми към това от много години.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: gearmix.ru

Снимка: lepoint.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЛайфстайлИсторияПатологияЛюбопитноИзследванияСпециалистиКлинични пътекиПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиНормативни актовеНаправления в медицинатаОрганизацииЛеченияВидео