Ново проучване показва значителни възпалителни реакции в организма след хранене
Остро и продължително възпаление, предизвикано от храна, може да увеличи прогнозирания риск от развитие на кардиометаболитни заболявания, показва ново изследване. Проучването, публикувано в списанието „American Journal of Clinical Nutrition“, е най-голямото глобално изследване, което разглежда възпалителните реакции в организма след хранене*.
Изследователи от Кралския колеж в Лондон и здравната научна компания „ZOE” успяха за първи път да идентифицират относителното влияние на кръвната захар и нивата на мазнините в кръвта върху възпалението, демонстрирайки по-силна връзка с холестерола, отколкото с глюкозата. Учените установяват също, че възпалението, предизвикано от храната, варира в широки граници при отделните индивиди.
Тези открития подчертават потенциала на персонализираните стратегии за намаляване на хроничното възпаление.
Проучването
Проучването, ръководено от д-р Сара Бери, включва 1002 здрави доброволци. На всички участници са предоставени еднократно две стандартизирани ястия, всяко от които съдържа точно количество мазнини, въглехидрати, фибри и протеини – закуска (кифла и млечен шейк) и обяд (кифла).
За целите на проучването учените взимат кръвни проби от всички участници преди закуската и още девет пъти през деня. Измерени са нивата на мазнини и захар в кръвта, както и тези на два маркера за възпаление – IL-6 и GlycA. Също така са събрани подробни данни за здравето на участниците, включително информация за типичната им диета, фекална проба за анализ на микроорганизми и измерване на телесни мазнини.
Изследователите установяват, че нивата на възпаление след хранене варират значително между участниците, включително при еднояйчни близнаци, въпреки че всички са консумирали еднаква храна през еднакви интервали от време. Хората с повече телесни мазнини и по-голям индекс на телесна маса са по-склонни да имат завишени нива на маркерите за възпаление след хранене, което подкрепя настоящите доказателства, че управлението на затлъстяването може да намали значително броя на хората с хронично възпаление. Също така при мъжете са отчетени по-високи нива, отколкото при жените, както и при по-възрастните участници спрямо по-младите.
Препоръки за намаляване на възпалението след хранене
Има няколко препоръчани стратегии за намаляване на въздействието на възпалението след хранене:
- Контрол на нивата на мазнини в кръвта чрез пълноценни храни с по-високо съдържание на фибри и постни протеини, увеличен прием на здравословни омега-3 мастни киселини от източници като риба, ядки и семена и понижаване на нивата на общите телесни маси.
- Контрол на нивата на кръвната захар чрез храни, съдържащи сложни въглехидрати и фибри (плодове зеленчуци и пълнозърнести храни), и ограничен прием на сладкиши, газирани напитки и преработени хранителни продукти.
- Намаляване на възпалението след хранене чрез храни с високо съдържание на противовъзпалителни биоактивни молекули, като полифеноли, които се съдържат в различните плодове и зеленчуци и други растителни храни, осигуряващи разнообразни ползи за здравето.
„Резултатите от предишни наши проучвания показват, че съвкупността от микроби, живеещи в червата ни, известна като чревен микробиом, е тясно свързана с начина, по който реагираме към храната, особено към мазнините. Установихме също, че съставът на микробиома е силно свързан с нивата на GlycA, което ще позволи да бъде намалено възпалението, свързано с храната, и да бъде подобрено здравето чрез промени в микробиома.“, коментира Тим Спектър, професор по генетична епидемиология в Кралския колеж в Лондон.
*Berry E., Sarah et al. Meal-induced inflammation: postprandial insights from the Personalised REsponses to DIetary Composition Trial (PREDICT) study in 1000 participants. American Journal of Clinical Nutrition. 2021.
New study shows significant inflammatory responses after meals: https://medicalxpress.com/news/2021-06-significant-inflammatory-responses-meals.html
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХАЯ ЛАБС КОРЕН НА ФО-ТИ ЕКСТРАКТ капсули * 100
ПРОМОАЛИН ЧАЙ ПЕТОПРЪСТНИК СТРЪКОВЕ 50 гр.
БИОХЕРБА ЧАЙ ФИЛТЪР МАЩЕРКА * 20
БАБЕ СТОП AKN ИЗМИВАЩ ГЕЛ ЗА ЛИЦЕ ЗА МАЗНА КОЖА 100 мл
КОРДИЦЕПС капсули 450 мг * 60 DXN
Безплатна доставка за България!КОРА ОТ БЯЛА ВЪРБА капсули * 60 DOCTOR NATURE
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Домашни средства срещу подути и възпалени сливици
- Билки и домашни средства за лечение на фарингит
- Какво лекува английската сол
- Домашно лечение при възпаление на яйчниците
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Лечение при ларингит
- Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Натурални средства за лечение на конюнктивит
Коментари към Ново проучване показва значителни възпалителни реакции в организма след хранене