Начало Здравна медиа Любопитно Екология Обилната светлина през нощта влияе лошо на хората

Обилната светлина през нощта влияе лошо на хората

Обилната светлина през нощта влияе лошо на хората - изображение

Обилната светлина през нощта нарушава циркадните ритми на човека, което може да се превърне в катализатор за развитието на затлъстяване, диабет и някои видове рак. Изследванията на учени показват, че изкуствената нощната светлина влияе неблагоприятно както върху човешкото здраве, така и върху животните и цялата екосистема.

Проучване от 2016 година установява, че голяма част от населението на големите градове, които са много добре осветени през нощта, спи по-малко от 6 часа.

Това рефлектира върху общото им физическо състояние и ги прави сънливи и уморени през деня. Тревожен е и другият ефект от краткия сън – нивото на мелатонина, хормонът на съня, намалява, а това води до нарастване на риска от развитие на рак на гърдата. Както е известно, специалистите препоръчват най-малко 7 часа сън, когато става дума за възрастни.

Кристофър Киба и колегите му от Центъра за геофизични изследвания в немския град Потсдам са категорични, че осветените изкуствено повърхности на планетата се увеличават средно с 2% на година през последните четири. Сателитният радиометър, чрез който това е установено, обикаля Земята от 2012 г. до 2016-а.

Ясно е, че времето, когато хората си лягаха при залез слънце, а се събуждаха призори, е безвъзвратно отминало. Но не бива да се забравя, че по този начин в продължение на столетия са настроени човешките биоритми. Сега нещата са коренно различни. Животът не спира нито денем, нито нощем, когато неизброимо количество светлини създава илюзията за ден. Както подчертават изследователите обаче, не бива да забравяме, че изкуственото осветление, което превръща градове в постоянно светеща коледна елха, крие своите рискове.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиАлт. медицинаИсторияФизиологияЗдравни съветиНормативни актовеЛечения