Начало Здравна медиа Любопитно Екология Озоновият слой не се възстановява, учените не знаят причината

Озоновият слой не се възстановява, учените не знаят причината

Озоновият слой не се възстановява, учените не знаят причината - изображение

Обвивката от озонов слой в средните и ниски географски ширини, където живеят най-много хора, изтънява. Причините за това все още са неизвестни на учените. Информация по темата е публикувана в списанието „Атмосферна химия и физика“. Според данните озоновият слой не само не се възстановява, но се оказва, че днес той е по-ниско отколкото е бил преди двадесет години.

Изследователите потвърждават, че преместването на озоновия слой е отклонение от възприетия модел на атмосферата и прогнозират, че то трябва да се случва в ниските слоеве на стратосферата. Резултатите от изследването са ясен знак за вероятни проблеми в прогнозите, но е възможно и слоят да изтънява заради вредни субстанции като хлор и бром, които се промъкват и не се регулират от Монреалския протокол.

„Не става дума за това, че атмосферният ни модел е грешен, а очевидно сценариите, които сме заложили в него, не са правилни. Трябва да ги обновим“, казва ръководителят на проучването Уилям Бел от Цюрих, Швейцария.

Проблемът е, че т.нар. силно летливи газове, каквито са хлорът и бромът, се увеличават, а не присъстват и не са заложени в модела. Игнорирани са, тъй като се е смятало, че не биха могли да стигнат изобщо до озоновия слой.

„Това е още нещо, което трябва да проверим, а след това спрямо него да изградим модела“ , пояснява Уилям Бел.

Очевидно при създаването на модела на атмосферата, който съдържа информация за разположението на слоевете, тяхната дебелина, широчина, функция и т.н., учените не са отчели всички възможности по въпроса от какво и какво се влияят тези характеристики. Предстои изследователите да насочат усилията си именно към това.

Изнесените данни представляват реален отговор на появилото се наското твърдението, че озоновата дупка се е смалила. В същото време обаче, учените са категорични, че необясненото все още от тях намаляване на озона не бива в никакъв случай да се разглежда като провал на Монреалския протокол. И напомнят, че именно този международен документ ще е причина случаите на рак на кожата до 2030 г. да намалеят с 1 милион. Именно протоколът от Монреал помага на човечеството в борбата с климатичните промени.

Според учените е важно държавите да проявят повече бдителност, да се осъществява непрекъснат мониторинг на системата и да продължат действията за борба с климатичните промени в рамките както на споразумението от Монреал, така и на това от Париж.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gearmix.ru
Снимка: gdb.voanews.com

 

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаСпортНовиниСнимкиПсихологияЗдравни съвети