Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Олеиновата киселина в зехтина пречи за образуването на тумор в мозъка

Олеиновата киселина в зехтина пречи за образуването на тумор в мозъка

Олеиновата киселина в зехтина пречи за образуването на тумор в мозъка - изображение

Олеиновата киселина, която е в основата на зехтина, помага за производството на микро РНК, а това от своя страна предотвратява образуването на тумори. Това е откритие на специалисти от университета в Единбург, които изследвали ефекта от киселината върху така наречените miR7 – малки некодиращи молекули рибонуклеинова киселина. Те доказано не позволяват да се образуват тумори в мозъка.

В лабораторна среда учените правили тестове с живи клетки и клетъчни екстракти. Така те разбрали, че протеин, наречен MSI2, не може да прекъсне производството на молекулите РНК именно заради защитата на олеиновата киселина в зехтина.

Изследователите не могат да кажат със сигурност дали използването на олеинова киселина в хранителния режим предпазва от тумор в мозъка, но в лабораторни условия тя доказано не позволява да се образуват ракови клетки, пише БТА.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: medicalnewstoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиРецептиАлтернативна медицинаСнимкиПатологияДиетиЛайфстайлХранене при...ЛеченияИсторияМедицински изследванияНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияПсихологияФизиологияОрганизацииСпорт