Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Сканирането с компютърен томограф може да увеличи риска от тумор на мозъка

Сканирането с компютърен томограф може да увеличи риска от тумор на мозъка

Сканирането с компютърен томограф може да увеличи риска от тумор на мозъка - изображение

Проучване показва, че сканирането с компютърен томограф (КТ) увеличава риска от мозъчни тумори, особено при децата. То е публикувано в Journal of the National Cancer Institute и посочва, че този вид изследване е с далеч по-високи дози лъчение, отколкото други.

Сканирането с компютърен томограф е изключително полезно, когато трябва да се диагностицират определени здравословни проблеми и помага хората да получат навреме необходимото лечение. Оказва се, че неговата полезност върви ръка за ръка с опасността от развиването на тумори при малките пациенти, които са особено уязвими за разлика от възрастните, когато става въпрос за подлагане на радиация.

Изследователите разгледали данните на повече от 168 000 холандски деца, на които са им направени едно или повече КТ сканирания. След това анализирали честотата на раковите заболявания сред тези групи. По-специално искали да оценят рисковете от левкемия и мозъчни тумори след излагане на радиационна томография в детска възраст. Доводите им да търсят именно тези две болести са, че те са най-често срещаните злокачествени заболявания, свързани с радиоактивността при деца и млади хора. Сканиранията на малките пациенти било в периода от 1979 до 2012 г.

Учените установили, че общата честота на рака била 1,5 пъти по-висока от очакваното. Също така рискът от злокачествени и доброкачествени мозъчни тумори отделно, както и при всички други видове тумори в мозъка в комбинация, се повишава при излагане на по-високи дози радиация. Например относителната опасност се увеличава между 2 до 4 пъти в категорията с най-висока доза.

Специалистите категорично установяват, че излагането на този вид радиация не е свързано с левкемията. Дозите на облъчване не достигат костния мозък, където се заражда левкемията.

Важно е да се има предвид, че част от този по-висок риск може да бъде свързан с факта, че на някои хора се препоръчва изследване с компютърна томография, за да се идентифицират състояния, водещи към по-голяма опасност от тумор.

Специалистите съветват лекарите да бъдат по-внимателни и предпазливи, когато препоръчват сканиране с КТ. Педиатрите трябва сериозно да обмислят назначаването на подобни изследвания. Също така да се оптимизират дозите радиация, за да се ограничат рисковете до минимум.

Центърът за контрол и превенция на болестите издаде 19 препоръки, очертаващи стандартизирани протоколи за диагностициране, управление и лечение на леко травматично мозъчно увреждане или сътресение с надеждата да се намали излагането на деца на радиация. Насоките препоръчват компютърните томографи да не се прилагат при диагностицирането на тези състояния. Излъчването на радиация при този вид сканиране е 200 пъти повече, отколкото при рентгенова снимка.

Проучване, проведено от Националния онкологичен институт през 2009 г. показва, че приблизително 2% от всички ракови заболявания, които били диагностицирани в САЩ през 2007 г., са причинени от КТ изследвания. Това означава, че 29 000 души развили рак само защото се подложили на компютърна томография. Съществува и фактът, че сканиранията понякога дават фалшиви резултати, които водят до ненужно безпокойство и още тестване, което излага пациентите на още повече радиация.

Затова всеки трябва да е информиран и да знае евентуалните рискове преди да се подложи на томографско изследване.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияНовиниЛюбопитноБотаникаСпециалистиПатологияСнимкиХранене при...Алт. медицинаЛайфстайлЛеченияЗдравни съветиИсторияНормативни актовеКлинични пътекиПсихологияФизиологияОрганизацииСпорт