Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Оставяйте бебето по корем, за да го предпазите от затлъстяване

Оставяйте бебето по корем, за да го предпазите от затлъстяване

Оставяйте бебето по корем, за да го предпазите от затлъстяване - изображение
  Mайки, които позволяват на бебетата си да лежат по-дълго по корем, могат да предотвратят опасността от затлъстяването им в по-късна възраст, се посочва в изследване на австралийски учени, цитирано от в. "Таймс ъв Индия".

  Според специалистите тази поза води до заздравяване на мускулите на шията и гърба, което е необходимо за седенето, въртенето и пълзенето. На свой ред това осигурява на бебетата нормално равнище на физическо натоварване още в първите седмици от живота им.

  По време на изследването, обхванало 667 майки, родили първото си дете, медицински сестри посещавали редовно домовете им, когато малките били на месец, на 3, на 5, на 9 и на 12 месеца. Целта на специализираните визити била да се обяснява на родилките ползата от това да оставят децата си по-дълго по корем, като същевременно следят теглото им. Проучването продължава, докато децата навършат 5 години.

  Когато медицинските сестри посещавали домовете на младите майки и им обяснявали какво и как точно да направят, времето за лежане по корем на техните бебета нараснало с близо 10 на сто. Освен това самата практика за това била въведена много по-рано, отколкото при останалите майки, които се страхували да оставят бебето в тази поза.

  Днес 23 на сто от момченцата и около 18 на сто от момиченцата на възраст между 2 и 3 години страдат от затлъстяване или от наднормено тегло, твърди ръководителят на изследването Ли Мин Вен от университета в Сидни. Според него въвеждането в практиката на по-честото поставяне по корем на бебетата би могло да измени тази доста печална статистика. Първите резултати от изследването, което е започнало преди 4 г., дали много добри резултати, посочват учените.

За Framar.bg:

Още по темата:

2.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСпортЛеченияЗдравни проблемиАлтернативна медицинаСнимкиДиетиБотаникаТестовеИнтервютаЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)Медицински изследванияОрганизацииХранене при...ЗаведенияПсихологияСоциални грижиИсторияКлинични пътекиНормативни актовеФизиологияСпециалистиПроизводители